KOŠARKA

Kukoč: Jako mi je važno da me prime u Hall of Fame

Priča o Toniju Kukoču je potpuno aktualizirana nakon početka emitiranja dokumentarca Posljednji ples kad su ponovno u prvi plan izišli svi igrači šampionske generacije Chicago Bullsa.

Kukoč je izrezan s promotivnih plakata i grafika za aktualni hit dokumentarac, ali se ipak najvećom nepravdom prema njemu smatra to što još nije primljen u košarkašku Kuću slavnih.

Najtrofejniji hrvatski košarkaš i jedan od najboljih hrvatskih sportaša u povijesti, Jugoplastiku i Benetton vodio je do jugoslavenskih, talijanskih i europskih naslova, a reprezentaciju Jugoslavije do dva europska i jednog svjetskog zlata, dok je u NBA-u bio važan član jedne od najvećih momčadi svih vremena, Chicago Bullsa. S njima je od ’96. do ’98. osvojio tri uzastopna naslova najjače lige svijeta. Kukoč je pri tome postao tek četvrti i do sada posljednji košarkaš u povijesti koji je iste godine osvojio NBA prsten i nagradu za najboljeg šestog igrača lige. Prilikom osvajanja sve tri titule bio je treći strijelac momčadi, iza nedodirljivih Jordana i Pippena.

Sva ova fascinantna Kukočeva postignuća nisu dovoljna da dobije košarkaškima najvažnije i najprestižnije priznanje – članstvo u Hall of Fameu.

 – Jako mi je važno da me prime u Hall of Fame. Ne znam koji je kriterij za to, ali nadam se da će jednog dana naći razlog da to naprave. Moj otac Ante, koji me uveo u sport, ima 82 godine i volio bih da se to dogodi dok je živ. Njemu bi to značilo još više nego meni.

Kukoč ima poruku i za one koji misle da mu nije mjesto u košarkaškom svetištu jer u ključnim kategorijama nema dovoljno visoke brojke za tu čast.

 – Vjerujem da bih u nekom drugom klubu, gdje bih imao više lopti i šuteva, lako imao prosjek 20/7/7 i bio All-Star. Ali nikada i ni pod koju cijenu ne bih mijenjao vrijeme u Bullsima za to. Ako neki misle da moje brojke u Bullsima (13/4/4 u regularnom dijelu tri šampionske sezone, op.a.) nisu dosta za Hall od Fame, nemam nikakvih problema s tim. Samo ću reći da bi se svaki košarkaš na svijetu odrekao svega samo da bi mogao biti dio te momčadi u kojoj sam ja bio, zaključio je Toni Kukoč. J.S.

VEZANO

DINO RAĐA Znam koliko je Kukoču bilo teško u Bullsima

urednik

TONI KUKOČ: Nije bilo lako prilagoditi se, ali nekako sam se snašao

urednik

Kukoč komentirao tko je bio bolji: Dražen ili on?

urednik