KOŠARKA

S klubovima dogovoren model isplate plaća u u svim scenarijima

Čelnici košarkaške Eurolige odredili su 24. svibnja kao krajnji rok za odluku o nastavku ili poništavanju prekinute sezone zbog pandemije izazvane širenjem novog koronavirusa, a kao jedan od mogućih planova za dovršetak natjecanja u Euroligi i Eurokupu je odigravanje svih preostalih utakmica na jednom mjestu u srpnju.   

Klubovi su jednoglasno podržali predloženi plan, po kojem bi nakon eventualne pozitivne odluke o nastavku sezone 24. svibnja, igrači bili u karanteni, ako je potrebno, od 29. svobnja do 11. lipnja, a razdoblje od 12. lipnja do 2. srpnja klubovi bi imali za pripreme. Preostale utakmice Eurokupa bile bi odigrane na jednom mjestu od 4. do 17. srpnja, dok bi u terminu od 4. do 26. srpnja bile odigrane preostale utakmice Eurolige, što uključuje 54 preostala dvoboja iz osnovnog dijela sezone i završni turnir u formatu Final 8.

Članovi Izvršnog odbora jednoglasno su odlučili da će se natjecanja nastaviti samo ako će to dopustiti zdravstvene i relevantne lokalne institucije vlasti.

Dok je na snazi prekid natjecanja igračima je dopušten povratak kućama na osobnu odgovornost, a preporučeno im je da se drže propisanih mjera od strane vlada i institucija javnog zdravstva.

S klubovima i igračima je dogovoren financijski model isplate plaća u u svim scenarijima. U slučaju nastavka sezone igrački ugovori se produžuju do 31. srpnja, a najkasnije do 15. kolovoza klubovi će im isplatiti 85 % dogovorenog iznosa iz osnovnog dijela ugovora. U slučaju poništavanja sezone igrački ugovori za 2019./2020. prestaju važiti. Višegodišnji ugovori su aktivni od 1. srpnja. U slučaju prekida sezone klubovi će igračima isplatiti 80 % dogovorenog iznosa iz osnovnog dijela ugovora.

“To je važan dogovor za ligu. Zahvaljujem igračima koji su shvatili da su integralni dio rješenja za krizu s kojom smo svi suočeni. Njihova odluka osigurava da liga i klubovi zadrže mogućnost rasta jednom kad prođe kriza izazvana koronavirusom”, zaključio je čelni čovjek Eurolige Jordi Bertomeu.