NOGOMET

Bundesliga se vraća ovog mjeseca

A sign reads "keep off the pitch" at the playground of Germany's first Bundesliga soccer club Borussia Moenchengladbach, in Moenchengladbach, Germany March 10, 2020. Borussia Moenchengladbach and the German soccer league DFL announced that the game against FC Cologne on March 11, 2020, will be played without spectators due to coronavirus concerns. REUTERS/Wolfgang Rattay

Njemačka je odgodila povratak nogometa – ne previše, ali ga je ipak odgodila. Potvrdila je to jučer kancelarka Angela Merkel.
Nastavak prvenstva u prvoj i drugoj ligi s ciljem ‘ograničavanja ekonomske štete prihvatljiv je’ i to od 21. svibnja, zaključile su njemačke glavešine, od kojih se uoči jučerašnjeg sastanka očekivalo da za povratak nogometa potvrde 15. svibnja.

– Nastavku natjecanja treba prethoditi karantena od dva tjedna, ako treba u obliku trening-kampova, istaknuto je u planu povratka Bundeslige.

Njemačka nogometna liga (DFL) već dulje vremena traži da se odobri nastavak prvenstva, što je od vitalne važnosti za preživljavanje tog sektora koji u Njemačkoj zapošljava 56.000 osoba. DFL je također predstavila vlastima strogi sanitarni protokol koji se temelji na višestrukim testiranjima za otkrivanje koronavirusa, što bi omogućilo nastavak prvenstva uz minimalni rizik. Njemački ministar zdravlja Jens Spahn je ocijenio da je taj protokol ‘dosljedan i mogao bi čak poslužiti kao model za druge sportove’.
Do kraja sezone igrati bez gledatelja na stadionima, a u organizaciju svake utakmice maksimalno će biti uključene 324 osobe. Od toga će ih 98 biti na ili oko terena (igrači, treneri, stručni stožeri, liječničke ekipe…), još njih 115 može biti na tribinama te 109 u vanjskom prostoru stadiona.
Ako se zadnjih devet kola Bundeslige bude moglo igrati, njemački će klubovi uknjižiti 300 milijuna eura od prodaje televizijskih prava, čime bi smanjili gubitke u trenutku u kojem je desetak od 36 klubova iz prve i druge lige na rubu bankrota. S. N.


Konkretne datume imaju još četiri europske lige

Bundesliga će biti prva od Liga petica koja će krenuti za vrijeme korone ili dok pandemija jenja, a ranije su potvrđeni datumi za nastavak natjecanja u još četiri europske lige. Na 23. svibnja Kup će odigrati Mađari, a sedam dana kasnije, krenut će njihovo prvenstvo. Nadalje, 27. i 28. svibnja odigrat će se dvije utakmice Kupa Poljske, liga će se nastaviti dan kasnije, kada će krenuti i Danci, dok je povratak nogometa u Portugalu zakazan za 31. svibnja.

VEZANO

Bundesliga: TV gledateljima ponuđena zvučna opcija sa navijačkim ugođajem

urednik

Merkel pozvala na pomirenje u SAD-u

urednik

Angela Merkel slavi 66. rođendan na samitu EU, upitan poklon usvajanja budžeta

urednik