DNEVNI NOGOMET

Delikatna situacija koja kao da bi se mogla okrenuti u korist nogometa

Piše: Slaven Nikšić

Naša nogometna vlada može do mile volje planirati povratak nogometa, ali netko to relevantan mora i odobriti. A čini se da hoće…
Svjedoci smo povratka nogometa po Europi, pandemija i dalje prijeti, ali pod posebnim mjerama lopta se bi se trebala zakotrljati uskoro – kako u velikim ligama (Njemačka), tako i u onim manjima tipa Poljske. Gdje smo mi tu? Manji smo od svih, to da, ali kada možemo očekivati povratak Premijer lige? Naši su nogometni vlastodršci zajedno s premijerligašima već iskazali jasnu želju da se uskoro žele vratiti na travnjake, kao priželjkivani datum istaknut je 7. lipnja, no isti se nije mogao proglasiti službenim – jer ga relevantne institucije još nisu odobrile. A hoće li – znat će se navodno idućeg tjedna.
 – Najvjerojatnije krajem idućeg tjedna bit će odluka nastavlja li se prvenstvo, odnosno hoće li početi treninzi, izjavio je za Sportsport.ba Goran Čerkeza, član Kriznog stožera federalnog Ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje.
Istaknuo je Čerkez da je NS BiH bio prvi od sportskih saveza koji su pristupili federalnom Kriznom stožeru (pišemo plus Savezu) te da je upoznat s činjenicom da je UEFA obvezala nacionalne saveze da joj do 25. svibnja moraju javiti jesu li zaključili prvenstva u trenutku kada su zbog pandemije prekinuta, ili ih odigrali do kraja. Više nego bitan detalj, mjere su koje će biti poduzete za sigurno odigravanje utakmica – one će zapravo biti ključni detalj u svemu ovomu, a delikatnost situacije je u tome da će tu klubovi svoju ulogu morati odigrati striktno po scenariju – bez improviziranja.
– Mi smo s predstavnicima Nogometnog saveza razgovarali o mogućim načinima treninga i mjerama koje će biti poduzimane. Savez je spreman postupiti kao većina saveza i klubova u Europi koji kreću sa radom na sličan način, sličnom dinamikom. Uvodni dio nakon dozvole treninga bi prema programu koji se razmatra trebao trajati oko mjesec dana, a nakon toga bi mogla krenuti i liga, dodao je Čerkez, koji očito nije bio u poziciji iznijeti konkretne korake koje će biti poduzimani pri organizaciji i odigravanju utakmica.
Ne očekujemo da ćemo imati precizirane korake kao Nijemci koji će, ne treba sumnjati, to odraditi kako treba, ali NS BiH će klubovima morati naložiti standardizirane procedure kojih će se svi morati pridržavati. E sad, tu se postavlja pitanje u kojoj će se klubovi mjeri držati tih procedura, hoće li ih biti takvih da će neki biti primorani na improvizaciju? Sve je moguće i opet ponavljamo – upravo tu leži delikatnost situacije. Potvrdio je to i Čerkez koji je na taj način pozvao klubove na odgovornost.

– Mi možemo reći epidemiološka situacija je bolja i odrediti mjere, a druge vrste rizika moraju preuzeti klubovi… oni će na kraju biti ti koji će odlučiti hoće li nastavka sezone biti ili neće, zaključio je Čerkez i tako još jednom upozorio da ovo nije situacija u kojoj će poklič ‘idemo igrati’ sve riješiti.
Posljedice bi u slučaju poteza viška, u slučaju neodmjerenog uklizavanja, mogle biti goleme.

NS BiH i dalje slijepo sluša mjerodavne organe

Savez je u zadnje vrijeme jako aktivan pa je uz stalnu korespodenciju sa UEFA-om i par video sastanaka sa premijerligašima svježe zasjedao i Izvršni odbor. Po pitanju eventualnog nastavka prvenstva ništa konkretno nije rečeno, nije se ni moglo, ali istaknuta je želja da se i dalje postupa po nalogu mjerodavnih državnih organa… bez pritiskanja za što skorijim nastavkom sezone.
– Na sjednici je posebno razmatrana mogućnost nastavka i organizacije završnice prvenstvenih i Kup natjecanja. NS BiH je u cijelosti posvećen razradi potencijalnih modaliteta odigravanja utakmica u idućem periodu i završetka natjecanja na sportskom terenu. Kao društveno odgovorna organizacija, NS BiH će i dalje pratiti, poštovati i sprovoditi sve odluke nadležnih organa, tako da niti jedna odluka o nastavku natjecanja koja su pod ingerencijom NS BiH neće biti donesena bez prethodne dozvole nadležnih organa vlasti na državnom i entitetskim nivoima. Kao udružena asocijacija UEFA, NS BiH je obavezan slijediti propisane smjernice u cilju pripreme, organizacije i održavanja utakmica u idućem periodu, posebno vodeći računa o rokovima koji su dostavljeni svim nacionalnim savezima sa okvirno utvrđenim datumima za završetak nacionalnih natjecanja, stoji u priopćenju Saveza.

VEZANO

Nevjerojatno da se toliko dugo čekalo na odluku o prekidu

urednik

PL: Nije ni počelo, a odmah zaiskrilo

urednik

Nemanja Bilbija: Za rekord mu treba devet golova, a preostalo je još devet kola

urednik