IZBOR UREDNIKA NOGOMET

FIFA zabrinuta, sve se svelo na ‘uj’o vuk kenjca’

U Švicarskoj je zbog zastare okončano suđenje njemačkim nogometnim dužnosnicima optuženim za korupciju u organizaciji Svjetskog nogometnog prvenstva 2006.

Bivši predsjednici Njemačkog nogometnog saveza (DFB) Wolfgang Niersbach i Theo Zwanziger, bivši blagajnik DFB-a Horst R. Schmidt, kao i bivši glavni tajnik FIFA-e Urs Linsi, optuženi su za kupovinu World Cupa 2006. godine. Podsjetimo, Njemačka je pri glasovanju pobijedila Južnu Afriku sa 12:11.

Istraga je otvorena u jesen 2015. godine, a kazneni postupak najavljen prije više od pola godine. Međutim, na kraju je prekasno došao na sud. Prema švicarskom zakonu, maksimalan period za suđenje o koruptivnim djelima je 15 godina od počinjenja, a s obzirom da se radi o događaju iz 2005. godine, slučaj je od ponedjeljka ušao u zastaru. Dvojica njemačkih članova Organizacijskog odbora SP-a 2006. godine, Zwanziger i Schmidt, te bivši glavni tajnik FIFA-e Linsi, optuženi su za prevaru, dok je treći njemački dužnosnik, Niersbach, optužen je za suučesništvo u prijevari. Franz Beckenbauer, koji je predvodio njemačku kandidaturu, nije bio optužen zbog zdravstvenih razloga, ali je naveden kao svjedok.

U krovnoj nogometnoj organizaciji nisu skrivali razočaranje takvim ishodom.

– FIFA je godinama surađivala u istrazi i odgovarala na razne zahtjeve državnog odvjetnika pri čemu je došlo do znatnih novčanih troškova i preraspodjele vremena. Činjenica da je slučaj završio bez da se išta riješilo vrlo je zabrinjavajuća ne samo za nogomet, već i za pravni sustav u Švicarskoj, navodi se u priopćenju FIFA-e.

Slučaj je otkrio njemački magazin Der Spiegel, no iako je podignuta velika bura, na kraju je ispalo da je ‘uj’o vuk kenjca’. J. S./Hina

VEZANO

Ideja o SP-u svake dvije godine mogla bi izazvati raskol u FIFA-i

urednik

FIFA: Hrvatska uoči Eura ostala 14. reprezentacija svijeta

urednik

FIFA neće priznati Super ligu

urednik