NOGOMET

HRVATSKA Susjedi nastavljaju 30. svibnja, dobar znak i za bh. nogomet?

Soccer Football - Croatian Cup Final - GNK Dinamo Zagreb v HNK Rijeka - Aldo Drosina Stadium, Pula, Croatia - May 22, 2019 GNK Dinamo Zagreb's Ivan Sunjic in action with HNK Rijeka's Zoran Kvrzic REUTERS/Antonio Bronic

Piše: Slaven Nikšić

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza danas bi trebao priopćiti odluku da se Prva HNL nastavlja 30. svibnja. Kako je riječ o našim susjedima, vjerojatno je to dobra, ohrabrujuća vijest i za nas i naš nogomet u BiH… ili možda ipak nije?
Kako pišu mediji u Hrvatskoj, 30. svibnja nastavit će se isključivo prvoligaški nogomet, dok sve ostale lige, pa čak i Druga HNL, prekidaju svoja prvenstva – Šibenik će biti proglašen novim prvoligašem, a Orijent igrati kvalifikacije s devetim prvoligašem. Dakle, imaju sve razrađeno, sve bi se na kraju nekako trebalo posložiti.
Sve OK, no je li to dobra vijest i za Premijer ligu BiH, za bh. nogomet? Da i ne… odnosno može, a ne mora biti. Pa prije svega treba uzeti u obzir činjenicu da se hrvatska i naša vlada drukčije nose sa situacijom, da su drukčije i mjere, kao i rezultati na terenu. Dakle, teško da će to biti slučaj ‘oni su počeli, idemo i mi’, ali moglo bi predstavljati ohrabrenje u svjetlu činjenice da su se NS BiH i premijerligaši već dogovorili da bi se prvenstvo trebalo nastaviti 7. lipnja.
Također, treba se ipak sjetiti i nimalo bitnog detalja da su u Hrvatskoj sport i nogomet u daleko boljoj poziciji nego sport i nogomet u BiH, što između ostalog podcrtava i činjenica da se njihova Vlada obvezala pomoći sportu, što naša tek treba učiniti, a i ako se obveže – tko će vjerovati takvim obećanjima u zemlji u kojoj sve djeluje po principu ‘u se i svoje kljuse’? Kod nas je i dalje aktualna priča o infrastrukturi iz nekih prošlih vremena, o itekako u sumnjivom operativnom modusu klubova, a sve je zaokruženo neimaštinom koja će postati naglašenom – ne samo u slučaju isplate struke, igrača i klupskih operativaca, nego i u osiguravanju adekvatnih uvjeta u posebnom vremenu koje nas na našim terenima čeka. Dakle, ne možemo se uspoređivati s Hrvatskom? Ne. Ali vjerojatno vrijedi pokušati pratiti njihov primjer…

VEZANO

S NAGLASKOM NA MLADE: HNS za veljaču najavio konferenciju o demografskoj revitalizaciji Hrvata, sada je ne spominju

urednik

HNS nezadovoljan Schmidtovom odlukom

urednik

Konstituirano Glavno vijeće HNS BiH

urednik