NOGOMET

KOMENTAR / Veležov vezni red treba dah svježine

Nakon što je Posušje na svom terenu ostvarilo minimalac, situacija u drugoj polovini tabele se zakomplicirala, a u toj komplikaciji našao se i Velež.

Sada, nakon 17 odigranih kola, imamo četiri ekipe koje su sakupile 16, odnosno 15 bodova. U tom društvu su Leotar (16) te Rudar, Velež i Posušje koji imaju 15 bodova. Za većinu potpuno neočekivana situacija u kojoj se našao Velež, ali Rođeni su tu gdje jesu. Do kraja jeseni čekaju ih dva gostovanja pa onda najavljene promjene ili kako su to već neki napisali – remont igračkog kadra.

I bez obzira kakav ili koliko opsežan taj remont bio, sada je sasvim jasno da Velež samo nekim čudom, nekolikom strašno velikom serijom može približno ponoviti prošlosezonski rezultat. Barem u prvenstvu. I kako to već obično biva na ovim prostorima, više se priča ili spekulira o igračima koji bi trebali otići, doći, nego što se gleda sama igra, protivnici koji su ispred.

Ipak, šef struke Feđa Dudić na posljednjoj presici nije želio previše pričati o mogućim promjenama, već je naglasio kako ‘treba pričekati preostale dvije utakmice’.

Naravno, puno toga će ovisiti o tome kakve igrače Velež želi dovesti, koliko je novca spreman izdvojiti i na koje tržište će biti fokusiran. U onom prethodnom se Velež nije proslavio jer definitivno niti jedan od igrača koji su došli prije početka sezone nije u punoj mjeri dao ono što se njega očekivalo.

Pokušali su Rođeni nešto mijenjati i tokom sezone, prodajom Georgijevića, dovođenjem Pece i Salčina, ali ni tu nisu profitirali, barem ne rezultatski. Jedni će reći kako Veležu treba jedan pravi napadač, drugi će spomenuti poziciju stopera, treći ovo ili ono, međutim opća je ocjena da ekipi trebalo malo svježine, prije svega u veznom redu. Svježine, igračke ali i one kreativne. Jer već duže vremena u rotaciji Velež ima nekih 15-tak igrača od kojih su neki tu od vremena kada je klub prvo krenuo u borbu za ostanak u Prvoj ligi FBiH, a onda i za povratak u Premijer ligu. Otprilike neke četiri sezone, što nije mali period.

Tu Velež mora pronaći neko rješenje, igrača koji bi igri Veleža mogao ponuditi nešto novo, jer po onome što smo vidjeli u posljednjih par mjeseci – protok lopte kroz sredinu nije pravi. Nema jednostavnosti, nema pravih rješenja u danom trenutku. Međutim, takvog igrača nije lako pronaći, nije lako pogoditi i uklopiti u ekipu.
Opet, vratimo se na početak. Pričekajmo kraj prvog dijela pa ćemo vidjeti što vrijeme nosi.
F. I.


VEZANO

Velež: Mladost otpala, uskočio Split

urednik

Velež: Kartonska groznica kvari planove

urednik

Sablić uoči Veleža: Radimo u tišini, napredujemo

urednik