NOGOMET

Mostarski derbi: Je li ovo i dalje duel direktnih konkurenata za najviše pozicije?

Prošli, Mostarski derbi najavili smo prigodnim naslovom ‘Neko novo vrijeme,
neki novi odnos snaga i očekivanja’, a kako je ta priča ostala u tom nekom sličnom okviru, ovog puta ćemo samo konstatirati – da će to biti sraz gradskih rivala koji se nastavljaju nametati u borbi za najveće pozicije. Ili se odnos ipak malčice promijenio? Dakle, pitamo se: Je li ovo i dalje duel direktnih konkurenata za najviše pozicije?

Zrinjski – Velež. Do prošle sezone bio je to derbi samo iz perspektive činjenice da se radi o klubovima iz istog grada… ne i derbi podjednakih rivala, ne i derbi u koji obje momčadi ulaze sa realnim mogućnostima da si uopće zadaju visoke ambicije. No, prošla sezona to je promijenila i u Mostarski derbi ugurala i rezultatsku neizvjesnost u smislu da taj rezultat može utjecati na plasman jednih i drugih u Europu, ili neuspjeh po tom pitanju. S obzirom da je Zrinjski startao jako dobro, a Velež ne baš tako sjajno, s razlogom se pitamo hoće li derbi koji se ove srijede igra Pod Bijelim brijegom nastaviti trend iz prošle sezone.

Odgodila nije naštetila Zrinjskom, ili…?

Ovosezonski se prvi Mostarski derbi trebao igrati u 2. kolu, no Velež je zbog svoje Europe tražio i dobio odgodu. Plemićima odgoda nije legla, ali se nižu žalili – jer je sve urađeno po protokolu, jer je Velež na vrijeme (u roku od osam dana prije utakmice) zatražio odgodu derbija.
– Da, razbilo nam je to ritam, jer gađaš tu neku formu na početku prvenstva i onda dođe odgoda… ali tako je, kako je, rekao nam je tada, između prvog i trećeg kola Sergej Jakirović koji se možda nije žalio uzalud, ali se ispostavilo da je Zrinjski ipak dovoljno jak da iz prinudne pauze iziđe pobjednički.
Trijumf na Koševu 2:0 bio je krunski dokaz da je ovaj Zrinjski dobar, jako dobar.
– Mislim da smo odigrali odličnu utakmicu i da smo Sarajevo ostavili bez ijedne prilike. Pokazali smo i veliku mentalnu snagu jer smo iz promašenog jedanaesterca došli do toga da postignemo dva pogotka, rekao je Jakirović tada, nakon Sarajeva i prve pobjede sezone.
Ukratko, odgoda derbija Zrinjskom naštetila, ali postoji i druga perspektiva, Veleležova.  

Odgoda sigurno pomogla Veležu, ali…

S obzirom da se nakon 33-godišnje stanke u Europu vratio na slavodobitan način, da je odigrao šest utakmica i usput izbacio AEK, Velež je odgodom derbija napravio dobar potez. Sav su fokus Rođeni mogli baciti na te euro utakmice i to maksimizirali. Iz perspektive Zrinjskog, vjerojatno Pod Bijelim brijegom i dalje misle da bi onda, u prvotnom terminu, Velež rastrojen na dvije fronte pobijedili, ali nije da su se Rođeni odgodu baš do kraja iskoristili. Jer, iako su imali taj jedan slobodan vikend između dva duela s AEK-om, iako ih donekle promašio dvostruki ritam, dovoljno snage na najbolji mogući način iznijeti prvenstvo u povojima i Europu – ipak nisu imali. Platili su cijenu sjajnog euro-ljeta pa su u prva četiri kola samo jednom pobijedili (Posušje), dva puta izgubili kod kuće (Rudar i Sloboda) te neriješili kod Radnika.

Sumnja u snagu Veleža

Zrinjski je nekako preživio gubitak jednog natjecateljskog duela u važnom periodu, Velež se u međuvremenu nekako iskobeljao iz ralja pritiska nastalog zbog slabog otvaranja prvenstva i sada smo, uoči derbija, opet tamo gdje smo bili prošle sezone… ili možda nismo? Jer, ipak postoji sumnja da je ovdje riječ o istom odnosu snaga, sumnja da su Velež i Zrinjski opet tu negdje.
Za Zrinjski, za njegovu kvalitetu, manje sumnjamo, jer Plemstvo ni u jednoj partiji nije odigralo da bi struka kasnije bila nezadovoljna igrom, pristupom. Ali Velež, Velež je tu varirao… a i dalje varira. Jer bez obzira što je u prošlom kolu izvučen remi sa viceprvakom Sarajevom, nekako je dojam su se u tom duelu susreli Velež i Sarajevo koji nisu na prošlosezonskoj razini…
– Atmosfera je dobra, iako nismo pobijedili Sarajevo. Mi ne odustajemo od onoga što smo zacrtali kada je u pitanju naša igra, poručio je šef Rođenih Feđa Dudić i tako obećao napasti Zrinjski, tako obećao još jedan dobar derbi.


Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

Velež: Sezona stala u dva kola

urednik

Sergej Jakirović: Kruna dosadašnje karijere ga čeka, ali što će napraviti s njom?

urednik

Velež: Osim manje-više zadovoljan ždrijebom

urednik