DNEVNI IZBOR UREDNIKA NOGOMET

Ne treba nama pandemija da iskažemo koliko smo disfunkcionalni

Piše: Slaven Nikšić

Premijer ligu BiH pandemija kao da nije ni pogodila. Jer zapravo je sve po starom – svaki se drugi klub osjeća pozvanim komentirati što rade ovi drugi, nitko u sebi ne vidi problem. Šteta što krave nisu podložne koroni pa da i one počnu crkavati.
Vrlo vrlo kratko trebalo je našim premijerligašima da se vrate u normalu – rutinu kritiziranja svakog poteza rivala, posebno onih ‘omiljenih’, bez sagledavanja situacije iz vlastite polazne točke. Zapravo se, kao i uvijek, stanje u državi zorno preslikalo na stanje u nogometu – neko vrijeme svi smo bili zabrinuti za zdravlje, a onda su od svega postali zanimljiviji respiratori. U početku smo iz tabora naših premijerligaša mogli čuti bratske izljeve ljubavi tipa ‘svi smo zajedno pu ovome’ i ‘zajedno ćemo iz svega izići još jači’…, a onda, čim se dogodila prva sporna situacija -. za vratove. Sucu ispred očiju!

Teorija da se Borac protivi nastavku sezone jer drži europsku poziciju uzburkala je strasti – onako na međuentitetskoj razini, gdje obično najviše sijeva, gdje se golovi broje duplo, a penali su dvostruko sumnjivi.
– Problem je Borac, ispalio je prvi čovjek Tuzla Cityja Azmir Husić za scsport.ba.
– Njih je, prije prekida, zapala pozicija na tabeli koja im odgovara kako bi izašli u Europu i to je bita cijele priče. Tamo je rasulo već neko vrijeme, igrači Borca u proljetnom dijelu sezone nisu dobili ni marke, znaju da ne bi mogli ostati na četvrtom mjestu da se sezona nastavi i učinili su sve kako bi se prvenstvo sada zaključilo. Postojale su i neke inicijative da se barem Kup odigra do kraja, ali naravno da se ni to neće dogoditi. Zapitajte se zbog čega, odnosno koga, dodao je Husić.
Na odgovor iz Banja Luke nije se dugo čekalo.
– U njegovom slučaju prevladavaju osobni interesi i frustracije, neostvareni snovi… bio je u Slobodi pa nedavno osnovao novi klub u kojem nije ostvario svoje želje i ciljeve, kontrirao je prvi čovjek Borca Vico Zeljković.
– Mi s druge strane imamo dugu tradiciju, navijače, stadion, renome i nebulozno je komentariti takve provokacije. Neka se svako bavi svojim klubom, svojim dvorištem, kao što radi Borac, dodao je.

‘Samo u se i svoje kljuse’

Tko je u pravu? Husić možda pretjeruje, jer ne mora značiti da bi, ako bi se sezona sada zaključila, Borac kao četvrti išao u Europu. UEFA je ranije nagovijestila da bi u slučaju prekida odlučivao koeficijent, a Borac ga za Europe nema dovoljno. Ni blizu. Međutim, to još nije službeno, što će reći da Husićeva priča možda ima pokrića… što opet znači da Borac zaista pokreću samo osobni interesi, a to odvodi do novih sumnji kako ‘se sve zna, kako je sve namješteno pa i sada kada korona presuđuje’. A tu dolazimo do krupne slike koja ne ukazuje na to da se Premijer ligi piše dobro – ako je to ikada bio slučaj u prvenstvu koje mnogi igraju pa skoro s gađenjem, jer u drugu prvoligašku karavanu jednostavno ne mogu. Vrlo se brzo ona ‘zajedno smo jači’ priča okrenula na onu ‘samo u se i svoje kljuse’, vrlo brzo vratili smo se na staro, od kojeg zapravo nismo ni otišli.

Savez bi morao lupiti šakom o stol

Dakle, ispada da zdravstveni rizik više nije zapreka, da nam je Premijer liga ‘zdrava ko dren’, samo eto – neki tamo ne daju da se to igra. Zvuči kao ona situacija kada nam je Sav ez zbog tri predsjednika bio suspendiran, zvuči kao da nam opet treba europski sudac koji će grubo podijeliti par crvenih kartona i reći ‘bit će ovako, ili vas neće biti’. Zaista?

Dojam da je tako prejak je, jer naš Savez u ovoj disfunkcionalnoj situaciji u kojoj se ne torpediraju samo Borac i City kao da sve to ne vidi. Jasno da nije lako kontrolirati medijske istupe klubova u javnost, jasno da ih se ne smije cenzurirati, ali NS BiH bi u ovoj više nego delikatnoj situaciji zaista trebao lupiti šakom o stol i podsjetiti Borac, City i sve ostalo da je Premijer liga od svih njih ipak malčice važnija, da njenim oslabljivanjem slabe i oni. Jer da će klubovi to sami shvatiti… zaista sumnjamo.

VEZANO

Jakirović nadomak titule: Ne znam zašto me svi pitaju za motiv

urednik

Velež: Pod imperativom protiv jednog od kandidata za naslov

urednik

PL: Zadnji puta kada je Borac svezao šest prvenstvenih pobjeda…

urednik