NOGOMET

Nijemci počeli s ‘utakmicama duhova’, treninzima se vraćaju Talijani i Španjolci

Soccer Football - Bundesliga - Borussia Dortmund v Schalke 04 - Signal Iduna Park, Dortmund, Germany - May 16, 2020 Dortmund's Erling Haaland kicks the ball, as play resumes behind closed doors following the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) Martin Meissner/Pool via REUTERS DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video

Piše: Slaven Nikšić

Nije bilo idealno, ali lopta se u Njemačkoj nakon 66 dana korona pauze ipak zakotrljala. Mišljenja su o ‘utakmicama duhova’ podijeljena, ali generalno je eksperiment uspio. Vidjeli su to Talijani i Španjolci i njih, koji danas kreću sa grupnim treninzima, to će sigurno ohrabriti.
– Bilo je ovo vrlo, vrlo posebno iskustvo. Nije bilo buke, stvoriš šansu, odigraš vrhunsko dodavanje, zabiješ gol… I ništa. Bilo je jako, jako čudno, nedostaju nam naši navijači, rekao je trener Borussije Lucien Favre nakon 4:0 pobjede u Rhurskom derbiju nad Schalkeom.
Golovi se većinom nisu slavili, no ritam je bio uobičajeno visok, ali čini se ne ipak dovoljno visok da bi svi nakon povratka Bundeslige ipak bili oduševljeni. No, Nijemci k’o Nijemci – željeli su pod svaku cijenu i na siguran način vratiti nogomet i uspjeli su. A željet će na njihovom primjeru učiti drugi, druge velike lige koje se uskoro vraćaju, ili to planiraju.  
– Imao smo mnogo poziva i emailova iz velikih klubova u Španjolskoj i  Engleskoj, svi se nadaju da ćemo dobro iznijeti ovu situaciju te da će se i oni uskoro moći vratiti, rekao je Jochen Schneider, sportski direktor Schalkea.
– Znamo koliko je važno restartati i završiti sezonu, jer situacija se neće puno promijeniti do kolovoza ili rujna, pa ako sad ne možemo igrati, tko će nam dopustiti da igramo na jesen?, dodao je Schneider.
A drugdje se po Europi, u Ligama petice, također spremaju za restart. Tako danas klubovi prve dvije španjolske lige mogu početi s grupnim treninzima, što je treći stupanj popuštanja mjera na Pirinejima. Predsjednik La Lige Javier Tebas prošlog je tjedna izjavio da se nada da će se sezona nastaviti od 12. lipnja, ali da bi se to dogodilo, sve regije u kojima se igraju utakmice moraju ući u drugu fazu izvanrednog stanja. Regije u kojima su Madrid i Barcelona trenutačno su u fazi nula izvanrednog stanja, što znači da vodeći klub La Lige Barcelona i drugoplasirani Real Madrid ne mogu nastaviti prvenstvo dok se mjere ne ublaže.
Talijani bi prvenstvo željeli nastaviti do 12. lipnja, službene odluke po tom pitanju još nema, ali i oni danas kreću s treninzima.


VEZANO

Edin Džeko: Rim da zamijenim Liverpoolom? Nisam lud

urednik

Njemačka ulaže 130 milijardi eura u paket podsticajnih mjera

urednik

Bayern juri k 30. tituli

urednik