NOGOMET

Premijer liga BiH: Treći krug mogao bi postati zasebno prvenstvo

Piše: Slaven Nikšić

Već uvelike pričamo o mogućem povratku Premijer lige, no kakva će nam se vratiti, ako i kada se vrati, i može li se dogoditi da preostalih jedanaest kola budu nešto sasvim drugo od dosad viđenih odnosa snage ove sezone? Dva kruga Premijer lige su zaključena i onda, točno uoči početka trećeg, nastupila je prinudna pauza. Prouzročio ju je COVID-19 koji lagano jenjava u Europi, a možda će i kod nas, iako je posljednjih dana zabilježen neočekivani skok oboljelih. No, ako zaista uskoro izdobri, lopta će se zakotrljati, a premijerligaši izići na terene da razriješe neriješene račune u preostalih jedanaest kola. Hoće li to biti nastavak onoga što smo vidjeli dosad ili je moguće da je druga ovosezonska pauza poremetila odnose snaga?

Hoće li najjači ostati najjači?

Obično se kaže, i zaista je najčešće tako, da i iz kriza najjaču iziđu – kao najjači. Takav je trend za očekivati i u Premijer ligi, gdje bi Sarajevo, Željo i Zrinjski trebali krojiti gornji dio tabale, no nije isključeno da se netko od njih puno bolje snađe u trećem krugu, nije isključeno da jedan od klubova iz sredine iskoči formom i završnicu prvenstva odradi u briljantnoj formi. Nije isključeno, jer do optimističnog mogućeg nastavka sezone 7. lipnja pauza će se rastegnuti na tri mjeseca bez loptanja, a u tom periodu puno se toga može dogoditi. Jer, kao što već znate, Liga je izuzetno tijesna i neizvjesna pa bi par slabih vezanih rezultata, recimo u prve dvije utakmice, moglo poljuljati vodstvo Sarajeva, ili bi se Zrinjski mogao naći razotkrivenim na udaru Borca, Tuzle, Radnika i ovih iza koji također žele u Europu…

Niz presudnih detalja

A što bi sve moglo napraviti razliku? Zapravo više detalja. Neuvjerljive ‘online pripreme’ i ove koje dođu kasnije, ove pave koje trebaju početi ovog mjeseca. Škakljiva financijska situacija u klubu. Sigurni izostanak navijača koji će nekima nedostajati više, a nekima manje. Strah od kontakta također bi u ovom vremenu pandemije mogao predstavljati problem, što je detalj koji zahtjeva posebnu psihološku pripremu.
Jako je puno faktora koji bi treći krug prvenstva mogli učiniti zapravo novim prvenstvom koje nema nikakve veze sa dosad odigranim – osim spone koju će predstavljati dosadašnji rezultati, odnosno akumulirani bodovi zbog kojih će neki biti sigurniji, a neki ranjiviji nego prije.

VEZANO

ŠB: Karačić ne isključuje mogućnost dolaska još jednog pojačanja

urednik

Novi trijumf Veleža i Željezničara

urednik

KOMENTAR / Zašto su otišli? To je samo posao

urednik