NOGOMET

Velež: Dudić uoči današnjeg ždrijeba u Nyonu imam svoje želje, a svakako želi proći dalje

Rođeni su prošle sezone izborili povijesni povratak na europsku scenu nakon 33 godine čekanja, a danas će ta priča dobiti drugo poglavlje – u Nyonu.

Nekada je sve bilo poprilično jednostavno. Imali smo Kup prvaka, Kup UEFA i Kup kupova. Godinama se situacija mijenjala. A onda smo prvo dobili Ligu prvaka pa su nestali Kup Kupova i Kup UEFA, a dobili smo Europsku ligu. Jedno vrijeme je na sceni bio i Intertoto kup, koji također ima neku svoju povijest, a koji je sa scene nestao 2008. godine. Za mnoge je to bila prilika da dohvate nastup u Kupu UEFA i bilo je jakih utakmica i velikih imena, ali tek u završnici.

Upravo danas kada se priča o Konferencijskoj ligi, mnogi će spomenuti taj Interoto kup, praveći neke usporedbe. Od sustava takmičenja, utakmica koje će se igrati tokom ljeta, itd. Ždrijeb je u Nyonu, BiH ima tri predstavnika, s tim da su Sarajevo i Široki Brijeg nositelja, Velež ne. U prvom pretkolu naći će se pomalo nevjerojatnih 66 klubova, a naravno ekipe iz iste nogometne asocijacije se ne mogu međusobno susresti. Prva ekipa koja bude izvučena bit će domaćin prve utakmice.

Naravno, u slučaju bh. klubova ovaj ždrijeb će pokazati u kojem smjeru bi mogao ići ovaj rani početak sezone, koliko su realne šanse da se što duže zadrže u Europi i pokušaju zaraditi što više novca kojeg je u domaćem nogometu očito sve manje. A znamo, da kod naših klubova priča već ide godinama u istom smjeru. Zaraditi što više, putovati što je moguće kraće i onda probati od zarađenog novca posložiti konkurentu ekipu za iduću sezonu.

Lista poželjnih poprilično reducirana

Veleža dugo nije bilo na međunarodnoj sceni, jako dugo i naravno, ova ekipa nema nikakvog iskustva u usporedbi s velikom većinom klubova koji su u bubnju novooformljene Europske lige. To može biti veliki hendikep pa čak i susretima protiv uvjetno rečeno slabijih ili onih poželjnih protivnika. Bez obzira na njihovu kvalitetu i zemlju iz koje dolaze. Međutim, iza tabora Veleža poručuju kako će bez obzira na ime protivnika učiniti sve da priča ne potraje samo jedno kolo.

– Imamo svoje želje, kaže strateg Veleža, Feđa Dudić, dodajući: Naravno, ima tu zvučnih imena, ima dugih putovanja, vidjet ćemo. U svakom slučaju, naša želja je proći to prvo pretkolo. Bez obzira da kojim slučajem dobijemo neku od ovih jačih ekipa, mi se nećemo predati unaprijed. Ići ćemo do svog maksimuma i nadam se da ćemo BiH predstaviti u najboljem mogućem svijetlu.

A kada se pogledaju imena protivnika, društvo je poprilično šaroliko. Od onih koji su stvarno kvalitetni, koji imaju i previše iskustva u Europi, do klubova sa prostora bivše Jugoslavije (Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo). Uz Maribor, Sląsk Wroclaw, Spartak Trnava, u društvo nepoželjnih svakako ulaze klubovi s Baltika (Suduva, Liepaja, Levadia), ekipe koje možda nisu kvalitetne kao ove s najboljim koeficijentom i prve navedene, ali su gostovanja po Litvi, Latviji, Estoniji jako teška, posebno zbog terena, klime. Slična situacija je s sjevernjacima (Island, Finska, Farski Otoci) – putovanja su komplicirana, posebno recimo na Farske Otoke,  dok se u Finskoj i na Islandu sve više ulaže u nogomet, to su zemlje u kojima se radi sustavno i ništa se ne prepušta slučaju.

Ovdje treba dodati podatak da u nekim od tih zemalja prvenstvu već traje (Island, Finska, Litva, Latvija), što je dodatna otežavajuća okolnost. Otočani (Sjeverna Irska, Wales, Republika Irska) su također neugodni, iako recimo nije isto igrati protiv Dundalka (Republika Irska), koji je lani igrao grupnu fazu Europske lige ili protiv Bala Towna, The New Saintsa ili Coleraine, koji su ipak kvalitetom nešto ispod. 

U situaciji kakvoj se kao nepostavljena ekipa nalazi Velež, nepoželjni su i klubovi iz Mađarske, jer je ova zemlja strano napredovala posljednjih godina, kako na klupskom tako i na reprezentativnom planu. To znači da je broj poželjnih poprilično reduciran i sveden na ova imena: FC Santa Coloma (Andora), Europa (Gibraltar), Drita (Kosovo), La Fiorita, Tre Penne (San Marino), Sutjeska (Crna Gora), Shkupi (Sjeverna Makeodnija), Gžira United (Malta), Partizani, Laci (Albanija). Pored imena jedne od ovih ekipa svoje bi voljeli vidjeti u taboru Veleža.

Međutim, vraćajući se u prošlost i rezultate bh. klubova na euro sceni, bilo je ispadanja i eliminacija od Maltežana, Albanaca, nekih klubova koji su u tom trenutku bili slabije kvalitete… zato i ako se ždrijeb poklopi, svakog protivnika Velež mora do kraja shvatiti ozbiljno. F. I.


Top 5 nepoželjnih
Maribor
Spartak Trnava
Fehervar
Dundalk
Sląsk Wroclaw

Top 5 poželjnih
Tre Penne
La Fiorita
Europa
Sutjeska
Drita

KONFERENCIJSKA LIGA
(Sarajevo, Velež, Široki)
15. 6. Ždrijeb 1. kola  
16. 6. Ždrijeb 2. kola
8/15. 7. Utakmice 1. kola
19. 7. Ždrijeb 3. kola
22/29. 7. Utakmice 2. kola


VEZANO

VeleŽ: Pantelić potpisao, sve ostalo su spekulacije

urednik

Mostarski derbi: Najava otvorenog okršaja iz oba tabora

urednik

Zrinjski: U drugom kolu Jakirović može na svoj bivši klub

urednik