100 GODINA VELEŽA NOGOMET

Velež: Koliko spektakularna proslava ‘stotke’ obvezuje

Proslavio se rođendan, idemo dalje. Jeste bilo malo drugačije, spektakularnije nego inače, što je logično, ipak je ovo stoti, ali to je to. Pripreme se nastavljaju, brzo će prvenstvo, nikada brže, polovinom sljedećeg mjeseca.

Velež je u prvom ciklusu priprema radio na Kupresu, a s obzirom na činjenicu da se mijenja travnata površina, drugi dio, opet u jednom ciklusu sedam – osam dana, također će biti odrađen na Kupresu, gdje će prema najavama odigrati još jednu kontrolnu utakmicu – protiv Varaždina. Jeste da je godina za klub posebna, ipak je proslavljen 100. rođendan, ali kada se priča o ambicijama – treba biti maksimalno realan. Što je možda i najveća prednost iskusnog Amara Osima, koji zna stati na loptu.

Zrinjski je i dalje jednako jak, kvalitetan, samo je pitanje što će i koliko napraviti u Europi. Tuzla City na klupi ima starog lisca Dragana Jovića, Sarajevo je nakrcano novim igračima, Dudić ih je prodrmao jednom utakmicom, u Borcu je Lalatović koji uvijek može napraviti show. Široki Brijeg, Posušje imaju svoje računice sa svojim igračima, Sloboda, Sloga… moglo bi biti velike gužve. U takvoj situaciji, što može Velež?

Kada ste dvije sezone zaredom u Europi, onda nema smisla pričati o nekom slabijem rezultatu. U prijevodu, plasman među četiri, odnosno Europa, trebao bi biti najveći cilj. Za koji u ovom trenutku Rođeni imaju adute, ali tko zna kako će se stvari razvijati u sezoni. Hoće li sve ići po planu ili će nekako neki drugi klub iskočiti iz drugog plana? Imali li Velež snage i kvalitete za nešto više? Možda u nekim segmentima i ima, ali lopta treba ostati čvrsto na zemlji. Maksimalno koliko je to moguće. Jer nije isključeno da se ekipa nađe u nekoj pozitivnoj seriji, da na početku ode visoko, međutim niti jednog trenutka ne treba podizati ljestvicu, tražiti više – jer sve se može vratiti kao bumerang. A Osim zna kako osvajati trofeje, osvajao ih sa Željezničarom i kada je imao dobre i manje dobre ekipe, vodio je Želju koji nije bio prvak.

Ono što je dovoljno upozoravajuće za Velež ili bi trebalo biti, jeste, bez obzira na izborenu Europu, bodovni je zaostatak za ostalim ekipama koje su završile ispred Rođenih. Ako ćemo gledati po tome, onda je Velež imao dva manje od Sarajeva, deset od Borca, 13 manje od Tuzle, velikih četrdeset manje (!) od Zrinjskog. Što kad se situacija sagleda u kompletu – nije malo. Ako se želi biti među ovim ekipa koje će po svemu sudeći voditi glavnu riječ i iduće sezone, onda će Velež morati smanjiti taj svoj zaostatak. Što i nije nemoguće, recimo u usporedbi s Borcem ili Tuzla Cityjem, ali zato će vrlo vjerojatno Sarajevo otići malo više, dok je Zrinjski ipak daleko ispred.

Zato treba ići postepeno, držati se svog plana i probati igrati iz utakmice u utakmicu sve bolje. Osimovo iskustvo u takvim situacijama možda čak i bude presudno. Najvažnije je za ekipu ne praviti korake unazad, ne ponavljati greške iz prošle sezone, a bilo ih je. To će biti najvažnije. F. I.

VEZANO

Zrinjski u LP: Realna je pozicija nenositelja, no koliko se odatle može dobaciti?

urednik

Velež: Kartonska groznica kvari planove

urednik

PL: Velež ostao maksimalan protiv Posušja

urednik