IZBOR UREDNIKA NOGOMET

VELEŽ Šoše: Vjerujem da ova situacija neće ostaviti velikog traga na klub

Piše: Feđa Ibrulj

Stalno nešto pišemo, pričamo, nadamo se, ali realno, dok nogometaši ne krenu sa iole ozbiljnim treninzima, teško da možemo biti sigurni da će lopta ponovo zakotrljati na terenima u BiH, barem kada je u pitanju ova još uvijek nezavršena sezona. Jednostavno je tako. U Veležu ne razmišljaju drukčije, a generalno vjeruju da će iz svega ovoga izaći dovoljno stabilni.
Postoji želja, volja, odrađeno je i nekoliko video konferencija, ali još uvijek je sve nekako u zraku. Dobro, u odnosu na neki prethodni period, napravljen je određeni napredak, jer se spominju određeni datumi. Klubovi su u fazi mirovanja, još tamo od prve polovine ožujka, ali jednako tako klubovi su morali nastaviti funkcionirati, bez obzira što igrača nije bilo na terenu, što se nisu igrale utakmice. A za funkcioniranje kluba potreban je novac, kojeg trenutačno nema i pitanje je koliko će ga uopće biti? Među prvima koja su povukli određene mjere unutar samog kluba bio je mostarski Velež. Igračima su prepolovljena primanja za ožujak.

– Nema utakmica, nema treninga, sve je stalo, ali klub mora funkcionirati, rekao je direktor Džemil Šoše.

– Tokom prvenstva postoje određeni periodi kada su igrači na odmoru, ali oni budu plaćeni za taj period. Mi do pojave koronavirusa nismo imali problema, međutim sada je situacija drugačija, jer je skoro sve stalo. Dio naših sponzora u ovom je trenutku na jednoj vrsti stand baya, čekaju normalizaciju stanja, ali vjerujem kako ćemo nastaviti suradnju. Mi jesmo prepolovili primanja za treći mjesec, ali opet moramo pronaći taj novac koji je potreban za isplate i tih umanjenih plaća, dodao je prvi operativac kluba pa istaknuo činjenicu da su u ovoj neugodnoj situaciji opet pomogli prijatelji kluba.

 – Pomogli su određenim sredstvima, UG Mostarski Rođeni, Džemal Hadžiabdić, simpatizeri kluba.

Šoše je generalno mišljenja da korona-kriza neće ostaviti previše traga na klub.

– Sigurno je da će ostaviti traga, ali mislim da će to opet ovisiti od kluba do kluba. Oni klubovi  čiji su igrači imali veća primanja, veće ugovore, će sigurno osjetiti posljedice pandemije. Što se tiče Veleža, ja bih rekao da smo mi kao klub tu negdje u sredini tabele po visini ugovora, plaćama i mislim da ne bi smo trebali imati velikih problema. Ja nekako vjerujem, kada se nastavi sezona, da ćemo za nekih dva – tri mjeseca polako sve ovo početi zaboravljati, dodaje Šoše.


‘Momci će spremni dočekati nastavak’Šoše je mišljenja da ukoliko se sezona nastavi tokom ljeta, neće biti problema oko pripreme igrača.

– Jeste da im nedostaje lopta, oni pravi treninzi, ali momci su radili individualno, po planu trenera i mislim da će oni uhvatiti pravi ritam relativno brzo. Plan je da se igra tokom ljeta, mislim da većina klubova može stvoriti uvjete kako bi se utakmice igrale u koliko toliko normalnim terminima. Opet sve nekako moramo svi zajedno uzeti s rezervom, ali se nadamo da će uskoro doći do ublaživanja ovih mjere i da će se igrači okrenuti treninzima, pripremama, pa onda i utakmicama.

VEZANO

Velež uči derbija: Dudić obećao bolju igru nego u prošlom okršaju

urednik

Hadžović zadovoljan završetkom školske godine

urednik

FK Velež: Pripreme preselili na Kupres, u četvrtak protiv Cityja

urednik