NOGOMET

Vinko Marinović: Već su ga smjenjivali s prve pozicije, sad je odletio s druge…

Kad ide – onda ide odlično. Ali kad zapne – to je onda vlak koji juri nizbrdo. To je nekako karma koja prati Vinka Marinovića koji je svježe smijenjen s klupe Sarajeva.

Vinko Marinović se može pohvaliti nesvakidašnjim postignućem – jedini je trener u BiH koji je naslove prvaka osvajao s dva različita tima, Zrinjskim i Sarajevom. S Plemićima je slavio 2016., sa Bordo timom prošlog ljeta. Tako se našao i u probranom društvu trenera višestrukih prvaka – Husrefa Musemića, Amara Osima i Blaža Sliškovića. No, jedan ga detalj ipak razlikuje od spomenute svite, ne svakog od njih, ali od većine – smjenjivan je s vrha tabele, a evo sada i sa drugog mjesta.

Prvi puta to mu se dogodilo u Zrinjskom – u zimu 2016., nakon osvojenog naslova prvaka i rezultatski solidne jeseni. Zrinjski je tada, na pola sezone 2016/17., imao četiri boda više od drugoplasiranog Sarajeva, no klupsko je čelništvo ocijenilo da je Marinović izgubio kontrolu nad svlačionicom i zahvalilo mu se. Umjesto njega došao je Blaž Slišković i otišao u povijest s dvije vezane titule. Drugi puta otkaz je u vrhu zaprimio – ove srijede. Sarajevo je na pola sezone imalo plus devet u odnosu na Željezničar, čak plus 13 u odnosu na Borac, koji je sada, tri kola prije kraja, vodeći – s dva boda suficita u odnosu na Bordo tim! Bio je već jednom ovog ljeta na ledu, Uprava mu je tada ukazala povjerenje, ali domaći kiks/remi sa Slobodom ipak je bio previše za klub s Koševa. Možemo sada pričati, i bit ćemo u pravu, da je zakazala sportska politika, jer nisu nadomještena dva najbolja igrača (Benjamin Tatar i Amar Rahmanović ove zime otišli u Tursku), ali u povijesnim će knjigama značajniji podatak biti da je Vinko Marinović smijenjen tri kola prije kraja sezone.

Ne govori ti otkazi sve o Marinoviću, ta i on je u zimu 2019. naslijedio Musemića koji je također smijenjen s čelne pozicije, a da zna posao – uz dvije titule prvaka BiH govori i dobro odrađen posao na klupi U21 reprezentacije. Više je ovdje riječ spletu okolnosti, tome da se u krivo vrijeme našao na krivom mjestu. Da se razumijemo, klupe Zrinjskog i Sarajeva jedne su od najpoželjnijih u bh. nogometu, ali to sa sobom vuče i neizbježno prokletstvo nervoze u tim šampionskim kampanjama, klupskog nestrpljenja koje se jednostavno ne može nositi s mogućnošću neuspjeha u sezonama kada su očekivanja najveća.

I gdje će Marinović sada? Nakon Zrinjskog, U21 reprezentacije i Sarajeva, novi angažman ne bi trebao dugo čekati…

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]


VEZANO

Zrinjski: Svjetski rekorderi danas protiv Lokomotive

urednik

Zrinjski: Na Bjelave s juniorima

urednik

Široki prvi najavio proljeće: Uvjereni u uspješan start

urednik