OSTALI SPORTOVI

FEDERER: Borg je rekao da će biti poput sna vidjeti me još jednom na teniskom terenu

Roger Federer će u svom oproštajnom nastupu, predstavljajući Europu na Laver Cupu u Londonu, igrati samo u konkurenciji parova, a ne i u pojedinačnoj konkurenciji.

Legendarni 41-godišnji švicarski tenisač je u razgovoru za švicarske medije otkrio da je izbornika europske momčadi Bjorna Borga zamolio da ga prijavi samo za mečeve parova u obračunu reprezentacija Europe i Svijeta koji će biti održan od petka do nedjelje u londonskoj O2 Areni.

 – Bilo je jasno da ne mogu igrati pojedinačne mečeve, rekao je Federer, dodajući da je to bio razlog zašto nije bio u mogućnosti karijeru završiti nastupom na domaćem ATP turniru u Baselu sljedeći mjesec.

Tako će njegov posljednji meč u pojedinačnoj konkurenciji ostati četvrtfinalni poraz od Poljaka Huberta Hurkacza na prošlogodišnjem izdanju Wimbledona, turnira na kojem je osvojio osam od svojih 20 Grand Slam naslova. Federer je u karijeri odigrao 1526 pojedinačnih mečeva na razini ATP Toura, na Grand Slam turnirima te u Davis Cupu i na olimpijskim igrama, a ostvario je 1251 pobjedu uz 275 poraza.

 – S obzirom na format Laver Cupa, vjerujem da mogu odigrati parove u petak. Pitao sam Bjorna Borga slaže li se s tim. Odgovorio mi je da će biti poput sna vidjeti me još jednom na teniskom terenu. Pokušat ću, rekao je Federer te dodao da “vjerojatno nikada neće otkriti prirodu ozljede koljena” koja ga je prisilila na odlazak u igračku mirovinu, jer je to “njegova privatna stvar”.

Švicarac je otkrio da je u ponedjeljak i utorak trenirao sa Stefanosom Tsitsipasom te da je bio “ugodno iznenađen razinom svoje igre”.

Uz spomenutu dvojicu Europu će na Laver Cupu predstavljati Novak Đoković, Rafael Nadal, Andy Murray i Casper Ruud, a Matteo Berrettini je u statusu zamjene.

Izbornik reprezentacije Svijeta John McEnroe je prijavio Felixa Auger-Aliassimea, Taylora Fritza, Diega Schwartzmana, Alexa De Minaura, Francesa Tiafoea i Jacka Socka, a u svojstvu zamjene je Tommy Paul. Na Laver Cupu svakog su dana na rasporedu tri pojedinačna meča i jedan dvoboj parova, s time da pobjeda u svakom meču prvog dana donosi jedan bod, drugog dana dva, a trećeg su u igri po tri boda. Pobjednička reprezentacija je ona koja prva uspije sakupiti 13 bodova. Hina

Europa – Svijet 4:0

Na dosadašnja četiri izdanja Europa je slavila sva četiri puta, a najuvjerljiviju pobjedu europski su tenisači ostvarili prošle godine u Bostonu, kad je rezultat bio 14-1. Najnapetije je bilo 2019. u Ženevi, gdje je Europa slavila sa 13-11, iako je reprezentacija Svijeta vodila sa 11-7 uoči posljednja dva pojedinačna meča.