DNEVNI OSTALI SPORTOVI

Horvat i Čarapina ispisali povijest ovog sporta u BiH i Hrvatskoj

U analima muaythai sporta Bosne i Hercegovine će posebno ostati zapisan 16. srpanj 2022. godine kad su Dom Herceg Stjepan Kosača i Mostar bili središte europskog muaythai sporta zbog borbe za europsku titulu.

Projektu kojeg je licencirala i verificirala WMC World Muaythai Council – Svjetsko muaythai vijeće sa sjedištem u Bangkoku na Tajlandu je izvršni organizator bio Klub tajlandskog boksa Ludvig Pavlović iz Ljubuškog.

Gledatelji su uživali u dva amaterska i dva profesionalna meča u muaythai sportu. Bili su svjedoci kvalitetnih borbi, raznih stilova te svega što ovaj zahtjevni i opasni sport nosi sa sobom, a to su prekidi zbog povreda i nemogućnosti daljeg nastavka borbi ili mečeva.

Glavna borba večeri je bila borba za povijest ovoga sporta i europsku profesionalnu titulu u kategoriji -86,17 kg. Akteri meča borac iz Osijeka, Republika Hrvatska (Ivan Horvat ) iz Osijeka i Marin Čarapina iz Mostara, Bosna i Hercegovina. Prošla su dva iskusna i prekaljena borca skoro sve u svojim karijerama. Oba borca su boravili jedno vrijeme na Tajlandu i ondje usavršavali svoje znanje, a Horvat je boravio nekoliko godina i u Engleskoj i ondje trenirao i osvajao jake turnire. Čarapina je šesterostruki prvak Hrvatske i Bosne i Hercegovine i osvajač mnogobrojnih amaterskih i profesionalnih turnira a dva puta je osvojio i turnir i prijelazni pokal Ludviga Lutka Pavlovića.

Ivan je član dva kluba i to svog vlastitog  Bad Shadow u Osijeku i kluba tajlandskog boxa Ludvig Pavlović iz Ljubuškog.  Ivan je i bivši prvak Republike Hrvatske u muaythai sportu.

Meč između Čarapine i Horvata počeo je tako da su oba borca ušla u njega oprezno jer su znali za što se bore. Gledali smo sve ljepote ovoga sporta, razne atraktivne tehnike i udarce, pa smo sigurni da su posjetitelji i gledatelji uživali. U jednom trenutku u tijeku meča, Marin Čarapina je dao signal glavnom sucu u ringu da ne može više nastaviti meč i zaputio se ka svom kutu. Nakon kraće konsultacije ustanovljeno je da Marin predaje meč i da zbog povrede ne može nastaviti.

Iz pouzdanih izvora smo saznali da je Marin na jakim sparinzima i pripremama za ovaj meč dobio jedan jako nezgodan udarac nogom u predjelu glave, odnosno nosa. Ukazana mu je pomoć na CUM-u u SKB-i Mostar na Bijelom brijegu. Liječnica je naglasila da ne smije desetak dana trenirati uopće. Marin je sve to istrpio sa jednim ciljem koji je čekao cijelu svoju karijeru, da se bori za europsku profesionalnu titulu po WMC verziji.

 – Nisam to htio propustiti po bilo koju cijenu, rekao je Čarapina.

Ivan Horvat i Marin Čarapina ispisali su povijest ovog profesionalnog sporta u BiH i Hrvatskoj.

 – Poklanjam ovu titulu mojim Osječanima i cijeloj Republici Hrvatskoj. Poklanjam ovu titulu svom klubu Ludvig Pavlović i cijelom hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Hvala svim ljudima koji su bili uz mene i hvala mom klubu Bad Shadow u Osijeku i mom klubu Ludvig Pavlović koji je dao ogroman doprinos ovoj tituli i uspjehu, bile su riječi Ivana Horvata. R.Š.

Zahvalnost organizatora

Iz kluba Ludvig Pavlović poručili su: “Ispisali smo povijest. Ona je naša i nitko nam je ne može uzeti”. Posebnu zahvalnost uputili su svim gostima i prijateljima, Damiru Belji i predsjedniku Kickboxing saveza BiH Branku Mihaljeviću, sucu Miljenku Kutleši koji je nedavno od kickboxing saveza Hrvatske dobio nagradu za životno djelo te primljen u međunarodnu kuću slavnih iz borilačkog sporta.

Program večeri

Program se sastojao od glazbenog dijela u kojem je nastupao poznati splitski glazbenik Tiho Orlić sa svojim bendom, koji je uživo zabavljao gledatelje svojim hitovima. Tihini glazbeni gosti, bili su mlada mostarska glazbenica Mirna Pehar i mlada talentirana glazbenica iz Rame, Lucija Šarčević. Lucija je finalistica prošlogodišnjeg super talenta u Hrvatskoj. Uz svoj divni glas, pokazala je gledateljima i posjetiteljima umijeće na klaviru i gitari. Mirna Pehar je osim svog solo glazbenog nastupa zajednički otpjevala dvije pjesme sa Tihom Orlićem.

Statua za Cikatića

Supruga, kćerka i sin pokojnog legendarnog hrvatskog borca Branka Cikatića imali su puno razloga i motiva da te večeri budu u Mostaru. Branko Cikatić, svjetski poznati borac u ovim i sličnim borilačkim sportovima, te osvajač prvog Svjetskog K-1 turnira u Tokiju u Japanu davne 1993. godine, ostavio je svoju dugogodišnju suradnju i pomoć klubu tajlandskog boxa Ludvig Pavlović. Upravo je on 1995. godine bio počasni gost na osnivačkoj skupštini kluba. Cijeli niz godina članovi kluba tajlandskog boxa Ludvig Pavlović nastupali su na kupovima u Zagrebu Mnogi sportaši iz ovog kluba su preko gospodina Cikatića nastupali na raznim međunarodnim europskim i svjetskim turnirima, te na seminarima za suce i instruktore. Njegov dugogodišnji rad i suradnja sa ovim klubom rezultirala je odlukom Kluba da se gospodinu Cikatiću dodjeli mini statua i povelja Hrvatskog viteza Ludviga Lutka Pavlovića. U ime gospodina Cikatića nagradu je preuzela supruga Ivana sa kćerkom Lucijom i sinom Brunom.

Nagrade za Pijetraja i Babića

Gospodin Leonard Pijetraj bio je takođe poseban gost na ovom spektaklu. Leonardo je vrhunski trener i instruktor borilačkih športova, a specijaliziran je za amaterski odnosno olimpijski i profesionalni boks. Leonardo je trenirao vrhunska imena u ovim sportovima te sa svojim borcima osvajao i olimpijska odličja. Leonardo je istinski prijatelj kluba Ludvig Pavlović od samog osnutka. Sve ovo je rezultiralo odlukom skupštine Kluba da se Leonardu Pijetraju dodjeli i uruči povelja i mini statua Hrvatskog Viteza Ludviga Lutka Pavlovića. Leonard se kratko obratio posjetiteljima i kazao da mu je izuzetna čast primiti ovo veliko priznanje i da uživa u svim ovim godinama, a skoro tri desetljeća suradnje sa klubom Ludvigom Pavlovićem.

Iz Zagreba je kao poseban gost stigao Alen „The Savage„ Babić. Organizator je na posebno ugodan način iznenadio i darovao Babića. Naime, kako je Alen obožavatelj lika i djela, a posebno stila boksanja legendarnog kanadskog borca hercegovačko – hrvatskih korijena, Georgea Jure Chuvala, organizator ga je počastio posebnim darom. Uručili su mu CD-ove od svih profesionalnih mečeva Chuvala, koje je gospodin Chuvalo poklonio klubu Ludvig Pavlović 2011. godine kad mu je klub u Ljubuškom podigao spomenik na ulazu u GSD-u.