OSTALI SPORTOVI

Koji sportovi su najsigurniji za vrijeme pandemije?

Croatia's Marin Cilic celebrates after defeating Spain's Roberto Bautista Agut in their third round singles match at the Australian Open tennis championship in Melbourne, Australia, Friday, Jan. 24, 2020. (AP Photo/Andy Brownbill)

Talijansko ministarstvo sporta i Talijanski olimpijski odbor (CONI) napravili su listu sportova po kategorijama rizika opasnosti od širenja koronavirusa.

Obimna studija pod nazivom “Sport se sigurno pokreće” ima više od 400 stranica i nastala je u suradnji sa sveučilištem Politecnico di Torino. Dokument donosi pregled razine rizika i mjera potrebnih za ponovno pokretanje u odnosu na svaku od 387 priznatih sportskih disciplina, uz preporuke Talijanskog sportskog medicinskog saveza (FMSI). Sadrži i listu od 387 sportskih disciplina koje su rangirane od 0 do 4 zavisno o riziku od infekcije Covid-19.

Na skali rizika 0 predstavlja nepostojeći rizik, 1 slab, 2 srednji, 3 velik, a 4 visok rizik u odnosu na uvjete za treniranje, natjecanje i nazočnost javnosti .

Kako se navodi, sportovi koji ne donose skoro nikakvu mogućnost širenja zaraze su jedrenje, plivanje na otvorenim vodama, golf i tenis.

Što se tiče tenisa, za njega su propisana i pravila, kojima se preporučuje da tenisači nose zaštitne naočale i rukavice, a da svaki igrač ima svoje loptice kod servisa.

U kategorijima 0 i 1 su isključivo individualni sportovi, među kojima je atletika. Međutim, pojedine atletske disicpline rastu od nule za vrijeme treninga, do treće kategorije zbog broja sportaša u akciji., dok su primjerice skokovi uvršteni u četvrti razred zbog površine koja nije sanitarna.

Što se tiče kolektivnih sportova, najmanji rizik od širenja virusa ima vaterpolo, koji je u kategoriji dva, uz objašnjenje da se vaterpolo igra u kloriranoj vodi, koja može onesposobiti virus.

Nogomet je smješten u kategoriju tri, dok su ragbi, košarka, odbojka i rukomet u “najugroženijoj” četvrtoj kategoriji, kao i svi borilački sportovi.

Navodi se da su u dvoranskim sportovima kontakti češći, prostor je manji, a za odbojku je specifično što se akcije odvijaju na mreži, gdje su sportaši veoma blizu jedni drugima.

Za igrače u kolektivnim sportovima preporuka je da se testiraju 48 sati prije svakog meča, uz nošenje maski na klupama za rezervne igrače i dezinfekciju svih rekvizita.

Ovaj dokument trebao bi pomoći talijanskoj Vladi u odlučivanju o ponovnom pokretanju sportskih natjecanja u zemlji u kojoj je od koronavirusa preminulo više od 27.000 osoba. Hina

VEZANO

Atletika: Česi prvi počinju sa natjecanjem

urednik

Ivan Dračar pobijedio na Mostarskom polumaratonu

urednik

Dijamantna liga u Londonu čeka bolja vremena

urednik