OSTALI SPORTOVI

PELLA: Lijepo je pomagati, ali to ovako nema smisla

Argentinac Guido Pella je nakon Dominica Thiema i Mihaila Južnija novi tenisač koji se protivi inicijativi Novaka Đokovića.

On želi da prvih 100 igrača ATP ljestvice pomogne lošije rangiranim tenisačima koji su tijekom prisilne pauze zbog pandemije koronavirusa ostali bez ikakvih prihoda, tako da u fond za pomoć uplate iznose sukladno poziciji koju drže u Top 100.

 – Većina nas ne može se po financijskoj situaciji usporediti s Novakom, Rafom ili Rogerom, koji su u karijeri zaradili preko 100 milijuna dolara (Đoković 143 milijuna dolara, op.a.) i stvarno im nije problem da budu humanitarci tako što će dati po 30 tisuća dolara u fond. Lijepo je pomagati, ali to ovako nema smisla. Osim toga, nijedan tenisač ne gladuje. Ja bih radije pomogao mojim sugrađanima koju su gladni i umiru. U ovoj situaciji važno je i hitno pomoći njima, a ne sportašima, poručio je Argentinac, 35. igrač s ATP ljestvice koji je u karijeri zaradio 4,5 milijuna dolara.

Pella na konkretnim primjerima pokazuje zašto je Đokovićev prijedlog besmislen:

 – Cristian Garin nedavno je sa 60. napredovao na 18. poziciju, ali on je jako kratko i samo formalno Top 20 igrač, pa ga se ne može smatrati da i stanjem na računu spada u taj razred. Ili Jack Sock, koji je van Top 200 i samim tim bi dobio pomoć iz fonda, a u karijeri je zaradio više od 10 milijuna eura.

Đokovićeva ideja je da prvih pet igrača ATP ljestvice u fond uplati po 30 tisuća dolara, oni od 5. do 10. mjesta po 20 tisuća dolara, oni od 10. do 20. mjesta po 15 tisuća dolara, od 20. do 50. po 10 tisuća dolara te oni rangirani od 50. do 100. pozicije po 5 tisuća dolara.

Na to bi još određene iznose dodali najbolji igrači parova, zatim ATP i Grand Slam turniri, kako bi se sakupilo oko 4,5 milijuna dolara. J.S.

VEZANO

Roger Federer: Preko fondacije uplatio milijun za djecu Afrike

urednik

I Borna Ćorić zaražen koronavirusom

urednik

Olimpijska medalja u Tokiju je cilj

urednik