RUKOMET

Danska – Španjolska, Švedska – Francuska

Večeras će se u Štokholmu za finale Svjetskog rukometnog prvenstva boriti Danska i Španjolska te domaćin Švedska i Francuska, dvije reprezentacije koje su dosad ostvarile sve pobjede na turniru.

To su objektivno reprezentacije koje smo pred start prvenstva očekivali u utrci za medalje, a favorizirane selekcije su i potvrdile svoj status.

U četvrtfinalnim mečevima su bili otprilike dosta uvjerljivi, osim Španjolske koja je bila na rubu ispadanja protiv još jedne selekcije iz samog vrha, Norveške. Norvežani su imali vodstvo 25:24 i napad, ali su napravili kiks i nisu išli na gol. Kristian Bjornsen je, pet sekundi prije kraja, kada je Norvežanima prijetio pasivan napad, odlučio vratiti loptu unatrag, a suci su svirali pasivno. Lopta je došla do Daniela Dušebajeva koji sa zvukom sirene zabija za produžetak. Poslije dva produžetka, odnosno 80 minuta igre, bolje su se snašli Španjolci i pobijedili sa 35:34.

Da je Bjornsen uputio bilo kakav udarac Španjolci ne bi stigli krenuti u kontru, a ovako su zabili uz zvuk sirene i stigli do produžetaka.

 – Grozno se osjećam. Upropastio sam obje ključne situacije za našu momčad. Teško mi je. Žao mi je, rekao je Bjornsen poslije utakmice.

Norveški izbornik Jonas Wille je također bio u šoku.

 – Što mogu reći? Ovo je jedna od najtužnijih stvari u kojoj sam ikad sudjelovao. To je ono zbog čega je Bjornsen sada depresivan. U pitanju je desetinka sekunde. Kristianu sad moramo pomoći i podržati ga, zaključio je Wille. Er.B.

epa10420973 Croatia’s coach Hrvoje Horvat during the IHF Men’s World Championship Handball match, Main Round group 4, between Croatia and Belgium in Malmo, Sweden, 21 January 2023. EPA/Andreas Hillergren SWEDEN OUT

Horvat čeka otkaz

Hrvatska je posljednjim nastupom na SP-u osvojila 9. mjesto (ispred Slovenije i Srbije) koje će vjerojatno biti dovoljno za kvalifikacija na Olimpijske igre. Ipak minimalni cilj reprezentacije je bio četvrtfinale pa je HRS nastup službeno ocijenio neuspjehom. “Hrvatski rukometni savez čeka očitovanje koordinatora struke Line Červara”, navodi se u saopćenju. Nakon ovoga će najvjerojatnije uslijediti i otkaz dosadašnjem izborniku Hrvoju Horvatu.

ČETVRTFINALE

Danska – Mađarska    40:23

Norveška – Španjolska           34:35 (dva produžetka)

Švedska – Egipat       26:22

Francuska – Njemačka           35:28

POLUFINALE

Danska – Španjolska  18.00

Švedska – Francuska  21.00