RUKOMET

Poljaci uputili službeni prigovor na odluku EHF-a

07.06.2014 GDANSK, SOPOT - ERGO ARENA, PILKA RECZNA (HANDBALL), KWALIFIKACJE MISTRZOSTW SWIATA - PLAY OFF (WORLD CHAMPIONSHIPS QUALIFICATIONS - PALY OFF GAME) MECZ POLSKA - NIEMCY (GAME POLAND - GERMANY) NZ POLSKA RADOSC; BARTOSZ JURECKI, MICHAL DASZEK FOTO LUKASZ GROCHALA.CYFRASPORT

Kontroverzna odluka EHF-a o otkazivanju kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Egiptu te određivanje sudionika na SP-u preko plasmana na prošlom Europskom prvenstvu i dalje povlači dosta reakcija.

U bh. A timu su osjetili svoju priliku da konačno počnu uvezivati velika rukometna natjecanja, međutim ovoga puta su onemogućeni u tome na osnovu ovakve odluke, odnosno bez mogućnosti da na terenu eventualno izbore SP.

 – Tko to kaže da Srbija, Bosna i Hercegovina i drugi ne mogu da prođu na SP? Uvijek se gledaju kao autsajderi, ali zašto? BiH je odigrala dobro grupnu fazu na Euru, namučila je velike ekipe, a Srbija je uvijek korak do. Možda bi ove kvalifikacije bile iskorak, iskočio neki mladi igrač i bio zapažen na Svjetskom prvenstvu. Oduzeta im je šansa, rekao je desni vanjski reprezentacije Hrvatske, Luka Stepančić, u podcastu Balkan Handballa.

Konkretan korak od saveza koji su oštećeni ovakvom odlukom je napravila Poljska koja je uputila službeni prigovor.

 – Svjesni smo da pandemija koronavirusa dovodi do brojnih promjena u rasporedu, ali ova odluka nas je jako iznenadila. Do nje je došlo jednostrano, nisu konzultirani nacionalni savezi, nisu u obzir uzeti gubici kako financijski, tako i razvojni. Odluka nije fer i ne daje jednaku priliku svima, stoji u dopisu Poljskog rukometnog saveza.

Poljaci tvrde kako su na gubitku ne samo zbog činjenice da neće putovati na Svjetsko prvenstvo.

 – Izgubili smo priliku plasirati se na Svjetsko prvenstvo, ali i izgubili smo priliku odigrati četiri utakmice protiv Litve i Bjelorusije što je vrlo važno našoj reprezentaciji, navijačima, sponzorima i partnerima.

Nakon Olimpijskih igara u Riju Poljska je napravila smjenu generacija te se sada polako vide pomaci. Osim toga 2023. godine Poljska i Švedska domaćini su Svjetskog prvenstva i nastup Poljske u Egiptu pomogao bi u promociji rukometa, smatraju Poljaci koji se sada nadaju da će preko pozivnice doći do Egipta. J.S.

VEZANO

Veselin Vujović: Znao sam da će EHF donijeti neku glupu odluku

urednik

Zbog zabrane pobačaja snažno pala potpora vladajućim konzervativcima u Poljskoj

urednik

EK odobrio poljski plan za oporavak i otpornost

urednik