DNEVNI RUKOMET

Zadro: Iz RS-a RS stalno traže nove razloge za opstrukciju rada

Piše: Ersan Bijedić

Upravni odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine se pokušava sastati od prošlog mjeseca kako bi odlučio o prošloj sezoni Premijer lige.

Dok je u drugim europskim državama već odavno poznato na koji način su zaključena prvenstva te su se ljudi okrenuli budućnosti, u BiH se radi potpuna opstrukcija rada Saveza, a jako je transparentno da to vrše predstavnici RS-a Republike Srpske jer dosad, i između tri zakazane sjednice UO-a, nijednom nisu ni došli na utvrđeni termin.

Dio igre

Prošlog petka je razlika bila u tome da je na sjednicu došao Vojislav Rađa.

 – Činilo se da je to neki pomak, ali se ispostavilo samo kao dio njihove igre, smatra predsjednik predsjedništva RS-a BiH, Slobodan Zadro.

Rađa je isticao da je za rad Saveza potrebno izabrati glavnog tajnika Saveza.

 – To je problem koji postoji od ranije. Dakle predstavlja samo traženje novih razloga da se ne djeluje, odnosno da se ne pozabavimo trenutnim prioritetima, a to je rješavanje pitanja Premijer lige. Tako su opet počeli govoriti i o ID broju Saveza, sad je sve važnije od problema Premijer lige, kaže Zadro.

Nedavno je odluku o muškoj Premijer ligi donio povjerenik natjecanja Srđan Jović, a Rađa ističe da je na to imao ovlaštenje po članu 15 Statuta RS-a BiH.

 – Povjerenik natjecanja donosi odluku o Premijer ligi poslije odigranih 30 kola, što ovdje nije slučaj. U ovoj situaciji po članu 69 o zaključenju lige odlučuje Upravni odbor. Svi to znaju, ali je ovo samo dio igre predstavnika iz RS-a RS koji žele krovni savez svesti samo na odlučivanje o reprezentativnim selekcijama, napominje Zadro.

Skupština je šansa?

Tri sjednice UO-a RS-a BiH nisu imale kvorum za odlučivanje jer nisu stigli predstavnici iz RS-a RS, a prethodno je održan i kolegij članova predsjedništva RS-a BiH na kojem je dogovoreno održavanje sjednice UO.

 – Na audio snimku kolegija se jasno može čuti da je Marinko Umičević prihvatio i najavio dolazak na tu sjednicu, ali nakon što se vratio kući, pa ga tamo “naružili”, onda je promijenio priču, smatra Zadro.

Kako je moguće da se UO toliko puta ne sastane jer pojedinci samo ne dođu na sjednicu, a prolaze bez ikakvih sankcija?

 – Članove UO je moguće sankcionirati, ali i to treba napraviti UO koji nema kvoruma. Očito računaju i s tim. Osim UO-a, jedino ih Skupština može sankcionirati ili zamijeniti, pojašnjava predsjednik RS-a BiH.

U ovom trenutku je tako velika neizvjesnost da ni sami članovi UO-a ne znaju što očekivati u sljedećim danima i kako postupiti. Po članu 37 Statuta neodržana sjednica UO-a je opet pomaknuta za sedam dana na isto mjesto, u isto vrijeme, što znači da je novi termin petak (12 sati) u Sarajevu.

 – Ako se sljedećih dana pokaže dobra volja, možemo pomaknuti sjednicu za 30. lipnja. Cilj je da druga točka dnevnog reda bude priprema Skupštine koja nam jedina ostaje. Inače nisam siguran da to Skupština može riješiti, ali otvoreni smo za razgovor pa ukoliko je to razlog da dođu članovi iz RS, onda sam i za to da se Skupština što prije održi, zaključio je Slobodan Zadro.

Žalba na odluku bi značila njenu potvrdu

Članovi RS-a RS i dalje pokušavaju istaknuti kako je odluka povjerenika Premijer lige, Srđana Jovića, ona kojom bi se trebali voditi u UO RSBiH.

 – Iako znaju da povjerenik to ne može napraviti, donio je odluku ne bi li se netko žalio. Na taj način bi klubovi potvrdili tu odluku, a mi je ne bi mogli oboriti na UO, pojašnjava Zadro.

Poslije prethodne sjednice je član UO, Vojislav Rađa, rekao da su žalbe poslali Iskra i Goražde, ali nisu uplatili takse za žalbu, što ih ne čini potpunim. Međutim iz Iskre i Goražda su poslali samo prigovore elektronskom poštom, dok se validna žalba na odluku Savezu šalje poštom.

Kako djeluje UO

Upravni odbor RS-a BiH čini 12 članova: Slobodan Zadro (predsjednik RSBiH), Marinko Umičević (potpredsjednik), Mensur Sinanović (potpredsjednik), Asim Šahman, Vojislav Rađa, Zoran Trlin, Vladan Šegrt, Aleksandar Miljuš, Halil Škaljić, Adnan Musić, Nevenko Herceg, David Grbavac. Za kvorum je potrebno da na sjednici bude 10 članova UO-a, a za donošenje odluke je potrebno da je izglasa njih 9, od čega po trojica članova moraju biti iz svakog od Saveza (RSRS, RSFBiH, RSHB).

VEZANO

Zadro: Nadam se da ćemo približiti stavove, urazumiti se i donijeti odluku

urednik

Četiri prijedloga na sjednici UO-a RSBiH 12. lipnja

urednik