SPORT

WADA najavila revolucionarni test na doping

Međunarodna antidopinška agencija (WADA) najavila je razvoj revolucionarnog novog postupka za testiranje krvnog dopinga.

Novim testom samo će nekoliko kapi krvi biti dovoljno za pouzdanu analizu krvi, najavili su iz WADA-e.

WADA dodaje kako će nova metoda testiranja (Dried Blood Spot Analysis) biti znatno jeftinija od sadašnje, a očekuje se da će biti u uporabi do zimskih olimpijskih igara za godinu i pol u Pekingu, a pojedini aspekti testiranja mogu se primijeniti i na odgođenim ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju sljedeće godine.

Iz Međunarodne antidopinške agencije dodaju kako je jednostavna stvar uzeti nekoliko kapi krvi s vrha prsta. Pojednostavljeni su i transport i skladištenje uzorka. Istovremeno će nova metoda logistički pojednostaviti provedbu testova čak i u udaljenim regijama, gdje je teško osigurati uvjete za testiranje.

U WADA-i se nadaju kako bi nova metoda mogla biti “game changer” u borbi protiv nedozvoljenih stimulansa, prenosi Hina.

“Postoji sjajan osjećaj među sudionicima projekta da bi DBS mogao biti ključna promjena za antidoping zajednicu”, rekao je Olivier Rabin, viši izvršni direktor WADA-e za znanost i međunarodna partnerstva.

“Ohrabrujuće je kako svi zajedno radimo na ovom projektu, optimizirajući vrijeme i resurse kako bismo potvrdili ovaj novi element unutar cjelokupnog okvira za borbu protiv dopinga”, dodao je.

Rabin smatra kako su prednosti DBS-a jasne: “Može se nadopuniti s postojećim globalnim antidoping programom dopunjavanjem postojećih pretraga urina i krvi kako bi se proširio obuhvat programa i sposobnost boljeg otkrivanja doping prakse.”

VEZANO

Dopinška afera: Uhićeni liječnik otkrio da mu je pomagao trener iz Hrvatske

urednik

Haile Gebrselassie: Zatvor za doping je način da sportaši shvate

urednik