Vijesti BiH

Apel Bećirovića: Zaustavite Dodika prije no što ugrozi mir i sruši Daytonski sporazum

Najnoviji atak i ultimatum predsjednika RS-a Milorada Dodika Ustavnom sudu BiH predstavlja eskalaciju njegova kontinuiranog pravnog nasilja i protudaytonskog djelovanja.

U tijeku je otvoreni udar na integritet i ustavni poredak države BiH, što je, po Kaznenom zakonu BiH, kažnjivo, upozorava član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, te poziva visokog predstavnika u BiH da konačno sankcionira Dodika zbog njegova kontinuiranog protudaytonskog i neustavnog djelovanja koje može imati, kako cijeni, dalekosežne i vrlo teške posljedice, ne samo po demokratski razvoj zemlje, već i po mirovni proces u BiH, ali i šire.

Visokog predstavnika u BiH se poziva i da javno odgovori na pitanje djeluje lina prostoru države BiH ili je visoki predstavnik za bh. entitet Federacija BiH. Bećirović poziva i Tužiteljstvo BiH da, u okviru svoje nadležnosti, pokrene pitanje kaznene odgovornosti Dodika zbog počinjenja kaznenih djela protiv integriteta BiH, tj. napada na ustavni poredak, te kaznenog djela protiv pravosuđa.

– Pozivam EU da hitno uvede sankcije Dodiku i njegovoj organiziranoj grupi zbog rušenja Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Krajnje je vrijeme da se EU priključi sankcijama koje su opravdano uvele SAD i Velika Britanija. EU treba konkretno pokazati je li svjedok Daytonskog mirovnog sporazuma ili su pojedine njezine države postale tihi suučesnici u protudaytonskom projektu razbijanja međunarodno priznate države BiH, apelira Bećirović.