Vijesti BiH

Austrija izručila Ćehić Nedžada, osumnjičenog za ratni zločin

Partnerske institucije Austrije realizirale su izručenje Bosni i Hercegovini osumnjičenog Ćehić Nedžada (1972.), kojeg se tereti da je 1995. godine počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Po izručenju osumnjičenog iz Austrije, gdje je osumnjičeni lociran i lišen slobode, održano je ročište u Sudu BiH na kojem mu je izrečena mjera pritvora.

Ćehić Nedžad (1972.), rođen u Bosanskoj Krupi, obuhvaćen je istragom Posebnog odjela Tužiteljstva BiH za ratne zločine a koja se odnosi na ubojstvo najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske RS-a koji su u rejonu Bosanske Krupe zarobljeni 1995. Istraga u tom predmetu, u kojem je podignuta optužnica protiv sedam osoba u predmetu ‘Bužimkić Senad i drugi’, obuhvaća i Ćehića, koji je bio nedostupan pravosudnim institucijama BiH, nakon čega se s partnerskim policijskim i pravosudnim institucijama zajednički radilo na njegovu lociranju.

Optužene u ovom predmetu tereti se da su, u svojstvu zapovjednika i pripadnika 511. Slavne brdske brigade Armije RBiH, nakon zarobljavanja najmanje 25 pripadnika VRS-a na lokalitetima na području Bosanske Krupe, četvoricu zarobljenih odmah ubili a ostale odveli u zarobljeništvo, nakon čega su odvođeni, mučeni i zlostavljani, te je dio zarobljenika ubijen iz vatrenog oružja, a dio hladnim oružjem i raznim predmetima tučen do smrti. Tijela ubijenih zarobljenika razmijenjena su tijekom 1995. i 1996. godine, dok je tijelo jedne žrtve pronađeno je 2004. godine.