Lifestyle Vijesti BiH Vijesti iz svijeta

Beč predstavio plan za otvaranje vrtića

U glavnom gradu Austrije vrtići i ostale obrazovne ustanove su i nakon proglašenja vanrednog stanja ostali otvoreni za roditelje koji nemaju mogućnost zbrinjavanja djece. Postepeno ponovno otvaranje preduzeća nakon uskršnjih praznika dovelo je do porasta broja djece u bečkim vrtićima.

Još veći porast broja djece koja ne mogu ostati kući očekuje se početkom maja kada je i najavljeno dodatno ublažavanje mjera. Kako bi se boravak u vrtiću dobro organizovao i omogućilo djeci da se opet druže sa vršnjacima, Beč je razvio plan daljeg otvaranja vrtića. 

– Roditelji su u posljednjih nekoliko sedmica pokazali mnogo izdržljivosti i predanosti da se brinu o svojoj djeci. Nakon nekoliko sedmica fizičke i socijalne distance, sada je važno skinuti pritisak s porodica i omogućiti djeci da se ponovo druže i dobiju osnovno obrazovanje. A roditeljima je potrebno olakšanje da bi mogli svoj posao obavljati na odgovarajući način – naglašava član gradske vlade za obrazovanje Jürgen Czernohorszky.

Otvaranje vrtića u Beču se provodi u fazama. Za vrijeme izlaznih ograničenja Savezne vlade Austrije koja vrijede do 30. aprila, svi zaposleni roditelji, bez obzira na to gdje i kako rade, mogu svoju djecu dovesti u vrtić.

– Međutim, kako bismo mogli planirati ponudu za brigu o djeci, molimo roditelje da blagovremeno obavijeste vrtić o svojim potrebama – naglašava voditeljica odjela Gradskih dječjih vrtića Daniela Cochlar.

Vrijeme otvaranja pojedinih lokacija tada se također projektira u skladu s potrebama. Nadalje, ponuda se odnosi na sve porodice koje su suočene sa velikim stresom i na samohrane roditelje.

Početkom maja, tačnije od 4. maja bit će poduzeti i sljedeći koraci. Pored djece zaposlenih roditelja, samohranih roditelja i u slučaju porodičnih situacija sa preopterećenjem, u vrtić će se od maja pozivati i djeca u posljednjoj vrtićkoj godini prije škole, djeca u pretposljednjoj vrtićkoj godini s potrebama jezičke podrške, kao i djeca koja su jedino dijete koje živi u domaćinstvu. I ovdje se od roditelja traži da pravovremeno najave potrebu za brigom. Važno je, međutim, da nijedno dijete ne izgubi svoje mjesto ako ne ide u vrtić. Obaveza pohađanja nastave u posljednjoj godini vrtića ostaje obustavljena do daljnjeg. 

– Roditeljima je potrebna jasnoća i predvidljivost. Smjernice Savezne vlade da se po mogućnosti o djeci brinu kod kuće suočavaju se sada sa sve većom zaposlenošću roditelja. Za tu situaciju postavljamo plan – objašnjava Czernohorszky.

Uprkos sve većem broju djece u vrtićima, obraća se pažnja i na to da grupe budu pregledne kao i na higijenu. Vrtići se već sada redovno čiste. Vrši se dezinfekcija površina, redovno prozračivanje i održavanje udaljenosti koliko je to moguće. Nošenje zaštite maske nije obavezno, ali je moguće na dobrovoljnoj osnovi

VEZANO

U Beču svako četvrto radno mjesto ovisi o zdravstvu

urednik

Austrija izdala upozorenja za putovanja u Prag i Pariz zbog koronavirusa

urednik

Tri zdravstvena robota u dječijoj ambulanti bolnice Floridsdorf

urednik