Vijesti BiH

Bećirović: Suverenitet pripada državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima

Član Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića izjavio je da je suverenitet države Bosne i Hercegovine jasno i precizno  utvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

 – Suverenitet se ne stiče twiter i drugim objavama političkih zvaničnika. On neupitno pripada samo državi Bosni i Hercegovini. Izjave o suverenitetu administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini su obična besmislica. Ne postoji entitetski suverenitet i takva neutemeljena teza nema nikakvo pravno uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, kao i u međunarodnom pravu – navodi Bećirović.

Država Bosna i Hercegovina, kako je dodao, punopravna je članica Ujedinjenih nacija, te kao takva, pored državnog teritorija i stalno nastanjenog stanovništva, ima i suverenitet. Ukoliko ne bi posjedovala jedan od navedenih elemenata, ne bi imala ni status države i međunarodnopravni subjektivitet. Dakle, ističe Bećirović, samo država Bosna i Hercegovina ima suverenitet, a ne njeni entiteti. Entitetski suverenitet ne postoji. Postoje samo entitetske nadležnosti, propisane najvišim pravnim aktom – Ustavom BiH.

 – Jasno je propisano u članu 1.1. i 1.3. Ustava BiH da su entiteti pravno uspostavljeni kao dio unutrašnje strukture nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine, koja je nastavila svoje postojanje prema međunarodnom pravu kao država sa izmijenjenom unutrašnjom strukturom. O tome, između ostalog, govori i preambula Ustava BiH u kojoj se precizno navodi: ‘Opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom’. – navodi Bećirović.

Prema tome, kako je dodao, suverenitet pripada državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima, i to se neće promijeniti nikakvim pokušajima manipulacije. Suverenitet države Bosne i Hercegovine moramo i imamo obavezu štititi, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.