Vijesti BiH

Bećirović u Mostaru: Deblokadom Mostara očuvana je ideja slobodne BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović položio je cvijeće i odao počast poginulim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovinu u Podharemu i mezarju Šehitluci povodom obilježavanja 30. godišnjice deblokade Mostara, oslobađanja bjelopoljske kotline i pogibije brigadnog generala Midhada Hujdura Hujke.

Bećirović razgovarao je sa bivšim pripadnicima Armije i MUP-a RBiH, te im je odao priznanje za doprinos u odbrani Mostara i Bosne i Hercegovine.

Rekao je da je deblokadom Mostara i oslobađanjem Bijelog Polja, Armija RBiH, između ostalog, osigurala da Mostar ostane grad svih građana Bosne i Hercegovine i da je poražena ideja o uništenju Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovara istaknut je značaj bitke za deblokadu Mostara 30. juna 1993. godine koju s ponosom pamte borci Armije RBiH i Mostarci, ali i sa tugom s obzirom na to da su ostali bez brigadnog generala i heroja oslobodilačkog rata Midhada Hujdura Hujke i njegovih saboraca koji su dali živote za odbranu Mostara i Bosne i Hercegovine.

U borbama za deblokadu Mostara, osim Midhada Hujdura Hujke, živote su dali i njegovi saborci: Ćamil Džubur, Armin Ćišić, Zoran Imamović, Sabahudin Balavac, Faris Kalaba, Ifet Logo, Jusuf Zvizdić, Ramiz Husnić, Mujo Jelovac, Ramiz Dedić i Jusuf Jelovac, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.