BIH

​Presedan na lokalnim izborima u BiH, ni SIP još ne zna rješenje

Bitke se vode i drugi dan nakon izbora. Prebrojavaju se glasovi. U pojedinim općinama još ništa nije gotovo, dok Središnje izborno povjerenstvo ne zaključi rezultate. No, proces ide sporo. Članovi Komisije pred velikim su izazovom. Što učiniti s Općinom Travnik?

Dovadžija ili Fazlić? Narod i pravda ili SDA? Još ništa nije jasno u Ilijašu. Središnje izborno povjerenstvo dalo je odobrenje da se nekoliko vreća s glasačkim materijalom ponovo otvori. No, tvrde – nije riječ o ponovnom brojanju. Evo pojašnjenja:

“Ne radi se o ponovnom brojanju već o brojanju glasačkih listića da bi se pravilno utvrdio izborni rezultat. Glasački listići s biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, glasački listići iz inozemstva, glasački listići birača koji su glasali putem redovnih i COVID-19 mobilnih timova, glasački listići birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima će se brojati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu”.

Nakon jučerašnje drame, i negodovanja pristalica kandidata Naroda i pravde, Adnana Delića ispred Općine Novi Grad Sarajevo – posljednji podaci SIP-a su da protukandidat Semir Efendić vodi s više od 600 glasova razlike.

“Ono što ja želim da poručim svim građanima Općine Novi Grad da ne želim bilo što, bilo kome da imputiram, osim što želim da izrazim svoje nezadovoljstvo kašnjenjem službenih podataka SIP-a. To je ono što nas sve na neki način brine. Danas je utorak, trebali smo da imamo otprilike te službene podatke koji kažu da je neko pobijedio ili izgubio”, smatra Delić.

Nije kraj brojanju glasova. Nepotvrđeni listići. Glasanje u odsustvu. Glasovi koje su prikupili mobilni timovi. Glasanje putem pošte – što je posebno bitno za Općinu Srebrenica. Iako, posljednji podaci govore Mladen Grujičić pobjeđuje u utrci za više od 2.300 glasova. Ćamil Duraković ima poruku za građane u dijaspori koji su kasno dobili materijal za glasanje:

“Nemojte bacati kuverte koje ste dobili jučer, danas ili ćete dobiti u narednih dan, dva. Sačuvajte te kuverte, nemojte ih otvarati i sačekajte dalje instrukcije, sve su prilike da će SIP imati hitnu sjednicu na kojoj će donijeti odluku da ćete moći glasati”.

Presedan je situacija u Općini Travnik. Izborni zakon nije predvidio ponašanje u slučaju smrti kandidata na dan izbora. Koji je uz sve – i pobijedio. Stranke su se izjasnile. SDA, nakon smrti Mirsada Pece, traži ponavljanje izbora. HDZ čiji je kandidat drugoplasirani, traži proglašenje Gorana Pejakovića za načelnika.

“Mi smo, obzirom da to našim Izbornim zakonom nije precizno normirano, dogovorili se, obavijestili o tome javnost i uputili službeno zahtjev za mišljenje Misiji OSCE da vidimo kako je to generalno u svijetu regulirano, da li postoji neki pravni standard u izbornim sustavima da bi nam možda olakšalo i dalo neke odgovore u kom smjeru možemo da djelujemo”, ističe Željko Bakalar, predsjednik SIP-a.

Član SIP-a Suad Arnautović, pisao je kolegama – izbori se trebaju ponoviti, a SIP je trebao reagirati još u nedjelju i prekinuti proces glasanja u toj Općini, piše N1.

VEZANO

KAVALEC: Dok sud ne odluči drugačije ovaj SIP BiH mora raditi

urednik

Počeo proces ovjere političkih subjekata za učešće na lokalnim izborima

urednik

Stjepan Mikić podnio ostavku na dužnost čana SIP-a BiH

urednik