BIH IZBOR UREDNIKA

Ambasada SAD-a poslala indikativnu poruku VSTV-u

Američka ambasada u BiH na čijem čelu je ambasador Eric Nelson poslala je večeras putem Twittera indikativnu poruku Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, piše klix.ba.

Kako je navedeno u poruci Ambasade SAD-a, “VSTV bi trebao imati na umu da je načelo ravnoteže temelj slobodnog demokratskog društva”.

“Instruisanje pravosudnog sektora da ne sarađuje sa komisije jednog zakonodavnog tijela djeluje kako protiv pravosudne odgovornosti, tako i protiv njene neovisnosti”, kazao je on.

Inače, ovo upozorenje dolazi nakon što je VSTV na čijem čelu se nalazi Milan Tegeltija eksplicitno dalo do znanja da neće sarađivati sa Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Zaključak Predstavničkog doma kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu, a posebno VSTV-a BiH, suštinski predstavlja parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u BiH. Na ovaj način Predstavnički dom izlazi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti”, naveli su iz VSTV-a..

Nadalje, iz VSTV-a poručuju da članovi VSTV-a BiH, te sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini ni na koji način neće učestvovati u radu ove istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Treba podsjetiti da je ova komisija na čijem čelu se nalazi zastupnik Naše stranke Damir Arnaut u junu prošle godine formirana nakon afere “Potkivanje” čiji je glavni akter bio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Međutim ona ima zadatak da utvrdi probleme u pravosuđu, a na osnovu iskaza svjedoka koje planiraju pozvati i pribavljanja dokumentacije od brojnih institucija, te da u konačnici ponudi konkretna rješenja.

Na posljednjoj sjednici Istražna komisija Parlamenta BiH tražila je podatke o aferama “Respiratori” i “Pokretna bolnica”.

VEZANO

Zašto se VSTV ‘stidi’ objavljivanja tonskih snimaka sjednica?

urednik

Veleposlanstvo SAD-a pozvalo SIP da zaštiti izborni proces nakon što su utvrđene lažne prijave

urednik

Američki gradonačelnik pozvao ljude da ostanu kod kuće iz ljetovališta u Meksiku

urednik