BIH

Bevanda potpisao ugovor o zajmu

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine  i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas ugovor o zajmu sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Emanuelom Saliansom čime je odobreno  33,1 milijuna eura pomoći BiH namjenjenih za prevenciju COVID-19.

Ugovor o zajmu Međunarodne banke za obnovu i razvoj potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprečavanju virusa COVID-19.

Bevanda se zahvalio predstavnicima Svjetske banke na razumijevanju i brzoj rekaciji kako bi bila osigurana sredstva u borbi protiv virusa COVID-19 u BiH.

– Novac je namijenjen za oba entiteta koji su i korisnici ovog kredita i bit će na njih i alociran tako što Federaciji BiH pripada 60 posto, a Republici Srpskoj 40 posto. Uvjeti su povoljni jer je rok otplate 32 godine sa sedam godina grejs perioda – naglasio je Bevanda nakon potpisivanja ugovora. 

Implementatori projekta u Federaciji BiH, kojoj pripada 19.859.900 eura, su federalna ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike. Republici Srpskoj pripada 13.240.100 eura i projekt provodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

Bevanda očekuje da novac bude iskorišten svrsishodno sukladno uvjetima zajma, te naglasio značaj ovakvih projkata u momentima kada se cijeli svijet susreće s teškim posljedicama pandemije i to ne samo zdravstvenim nego socijalni i ekonomskim.

Cilj tog projekta, između ostalog, je prevencija, otkrivanje i odgovor na prijetnju koju nameće pandemija COVID-19, te jačanje pripravnosti nacionalnih sistema javnog zdravstva i pružanje socijalne pomoći najugroženijim grupama pogođenim pandemijom u BiH, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

VEZANO

Novci od MMF-a još uvijek blokirani

urednik

Građani BiH podnijeli 10.863 zahtjeva za odgodu plaćanja mikrokredita

urednik

Počela akcija stambenih kredita za mlade

urednik