BIH

Bevanda: U aranžmanu s MMF-om fiskalni agent je Centralna banka

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je u pauzi današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da je neistinito tumačenje da on može rasporediti sredstva MMF-a koja su na računu Centralne banke.

– U aranžmanu s MMF-om fiskalni agent je Centralna banka a Ministarstvo finansija i trezora nema tu ulogu – istakao je Bevanda.

Dodao je da su na Vijeću ministara predložili dvije odluke – prvu o izdavanju mjenice odnosno garancije da će sredstva biti vraćena i drugu koja je sporna, te da nije istina da je njome određeno da pomenuta sredstva iz Centralne banke povlače kantoni.

Bavanda je naglasio da je u toj odluci navedeno procentualno koliko sredstava pripada kojem entitetu i Distriktu Brčko jer je i u Pismu namjere i potisanom memo randumu navedeno – Republika Srpska i Federacija BiH i svih njenih 10 kantona.

– Centralna banka je entitetima i Distriktu Brčko izdala zahtjev za određivanje instrukcije koje su oni uputili i sad je pozivanje da nema pomenute odluke Vijeća ministara koja je dva puta oborena u Sekretarijatu, a spremna je da bude usvojena bez izmjena ako za to bude političke volje – rekao je Bevanda.

Vezano za usvajanje budžeta institucija BiH pojasnio je da je Ministarstvo financija i trezora učinilo sve da u februaru bude ponuđen na usvajanje Vijeću ministara gdje su zbog izbijanja pandemije ministri iz reda srpskog naroda glasali protiv, ali je on upućen u daljnju proceduru u Predsjedništvo BiH.

– Iz Predsjedništva je vraćen da bude prilagođen uslovima pandemije i službenici ministarstva profesionalno rade na tome, ali to prilagođavanje treba usaglasiti pojedinačno s oko 100 budžetskih korisnika – kazao je Bevanda.

Najavio je da će prilagođeni budžet u narednih nekoliko dana biti upućen u Vijeće ministara, nakon čega treba biti upućen u Predsjedništvo i na kraju u Parlamentarnu skupštinu BiH.

VEZANO

Tegeltija, Bevanda i Turković razgovarali sa Sattlerom

urednik

BEVANDA: Proračun BiH nije ugrožen zbog eventualnog izostanka aranžmana s MMF-om

urednik

Bevanda s EIB-om potpisao ugovor o zajmu vrijedan 340 milijuna eura

urednik