BIH MEDIJI

BH NOVINARI PORUČILI: Odbacujemo čestitke, hoćemo medijske slobode

Iza većine prijetnji novinarima, kršenja njihovih prava i sigurnosti stoje javni dužnosnici, političke ličnosti ili najviši državni dužnosnici. Zato s indignacijom odbacujemo sve čestitke i političke poruke medijskoj zajednici povodom 3. svibnja. Umjesto čestitki, od javnih dužnosnika u BiH zahtijevamo poštivanje prava na slobodu izražavanja!

U povodu Svjetskog dana slobode medija, Upravni odbor Udruženja BH novinari poziva sve novinare, urednike i druge medijske djelatnike na zajedničko suprotstavljanje otvorenim, ciljanim i učestalim kršenjima novinarskih prava i medijskih sloboda u BiH. Iznoseći podatak da je od svibnja 2019. godine do ovogodišnjeg praznika slobodnog novinarstva to udruženje zabilježilo 49 fizičkih napada, prijetnji smrću i političkih pritisaka, ukazuje se i da je u porastu i broj slučajeva mobinga na radnom mjestu, otkaza, diskriminacije i drugih oblika ugrožavanja radnih prava u medijima. “Osobito zabrinjava sve dublje siromaštvo medijskih radnika, koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plaće, najniže među svim profesijama koje podrazumijevaju visok stupanj znanja i profesionalnog integriteta“, upozoreno je.

Udruženje BH novinari skreće pozornost i na nedopustivo veliki broj slučajeva (21) kršenja prava novinara i slobode medija od početka 2020. godine, napose u periodu vanrednih okolnosti izazvanih epidemijom virusa COVID -19. Zbog svoga rada, kritički i istraživački novinari su svakodnevno izloženi neprijateljskom tretmanu, pritiscima i uskraćivanju prava na pristup javnim događajima i informacijma. “Iza većine prijetnji novinarima, kršenja njihovih prava i sigurnosti stoje javni dužnosnici, političke ličnosti ili najviši državni dužnosnici. Zato s indignacijom odbacujemo sve čestitke i političke poruke medijskoj zajednici povodom 3. svibnja. Umjesto čestitki, od javnih dužnosnika u BiH zahtijevamo poštivanje prava na slobodu izražavanja! Umjesto političkih floskula, tražimo efikasno kažnjavanje napadača na novinare i onih koji od medija skrivaju javne informacije“, poručuje se u priopćenju Udruženja BH novinari.

Građani BiH i ove godine iskazali najviši stupanj povjerenja u medije

U tradicionalnoj anketi BH novinara i Zaklade Friedrich Ebert, i ove su godine građani BiH iskazali najviši stupanj povjerenja u medije i novinare. “To povjerenje obvezuje odgovorne novinare i sve druge medijske profesionalace da javni interes i novinarsku etiku nikada ne podrede promidžbi i dezinformacijama ili da ikada rade po diktatu i u interesu političkih i ekonomskih moćnika. Danas više no ikada svi trebamo pokazati koliko smo spremni zajedno i solidarno u cijelo BiH jačati temelje odgovornog novinarstva, objektivnog informiranja i kritičkog dijalogu u bh.društvu“, poruka je Udruženja BH novinari.

VEZANO

BH novinari traže istragu zbog prijetnji novinarki Žurnala

urednik

Slabo plaćeni novinari rade posao skupo plaćenih pravosudnih tijela

urednik

BH novinari: Neophodno formirati mrežu za zaštitu autorskih prava u BiH

urednik