BIH MUZIKA OSTALI SPORTOVI

Bh. plesači na Europskom prvenstvu u Hip Hopu

Reprezentacija Bosne i Hercegovine (BiH) s preko 50 plesačica i plesača, iz pet bh. klubova, sudjelovala je na Europskom prvenstvu u Hip Hopu koje se održava u Skoplju u Sjevernoj Makedoniji od 2. do 6. srpnja.

Uz našu zemlju na prvenstvu su sudjelovali najbolji plesači iz još 20 europskih zemalja, njih više od 2.000. Plesnu reprezentaciju BiH čini preko 50 plesača koji dolaze iz klubova: Plesni centar„Just Dance“ i Plesni klub „Fresh Generation“ izS arajeva, Plesni klub „Nika“ iz Sokoca, Plesni klub „Maris“ iz Trebinja, te Plesni klub „Gemma“ iz Banja Luke.

U jakoj konkurenciji ostvarili su zapažene rezultate: formacija juniora iz „Just Dance“ koju čini 19 plesača starosne dobi od 12 do 15 godine zauzela je 15 mjesto, formacija Djeca 2 sa 17 plesača starosne dobi od devet do 12 godina zauzela je deseto mjesto u Europi. Najzapaženiji rezultat je ostvarila juniorka Ema Paldum iz Sarajeva, također članica ovog kluba, zauzevši 25 mjesto u solo plesu u konkurenciji od 128 plesača.

Edina Lubarda, voditelj Plesnog centra „Just Dance“ kaže da u bilo kojoj vrsti sporta a posebno u plesu koji većina naših sunarodnjaka ne doživljava kao sport potrebni su ogromni napori i podrška za uspjeh.

-Nadamo se da će neko od nadležnih institucija prepoznati rad svih nas koji radimo s djecom i dati podršku za njihov napredak i uspjeh, jer djeca su bili najbolji ambasadori svoje zemlje gdje god da odu, kaže Lubarda.

Najmlađi tim na Europskom prvenstvu ispred Sportskog Centra Jane Sandanski

Također, plesači plesnih klubova „Nika“, „Maris“ i „Gemma“ ostvarili su odlične plasmane u solo kategorijama različitih dobnih uzrasta.

Jovana Vujičić, trenerica Plesnog kluba „Nika“ kaže da Hip Hop kao najpopularniji ples današnjice plešu samo najhrabriji: „Nije lako izaći na podij gdje te gledaju roditelji, treneri, ostali plesači, najbolji europski i svjetski treneri, sudije, gdje te snimaju i fotografiraju.. Možda nekome to ne zvuči posebno zahtjevno ali mi koji smo odrastali na sceni znamo koju težinu ima Europsko prvenstvo, posebno za malu državu kao što je naša. Zbog toga su ova djeca pravi superheroji“.

Ema Paldum, plesačica Plesnog centra Just dance iz Sarajeva ostvarila je najbolji rezultat BiH tima

Vujičić nije krila oduševljenje ostvarenim rezultatima: „Svi plesači BiH bili su odlični, najbolji što mogu u tom trenutku. Bravo za sve njih i mogu da kažem da mi je bilo zadovoljstvo gledati ih, bila sam ponosna na svaki njihov nastup“.

BiH reprezentaciju tokom natjecanja je posjetio i veleposlanik naše zemlje u Sjevernoj Makedoniji Dragan Jaćimović.

Na Europsko prvenstvo Hip Hopa 2022. godine koje se održava u dvorani „Jane Sandanski“, prelijepom sportskom zdanju u glavnom gradu Sjeverne Makedonije, svi članovi plesne reprezentacije su otišli tako što su roditelji djece finacirali odlazak na ovo prestižno međunarodno natjecanje.

Trenerice Jovana Vujičić iz Plesnog kluba Nika, Almedina Sofović iz Plesnog centra Just Dance i Tea Koljančić iz Plesnog kluba Gemma

Po tko zna koji put, predstavnici u državnim institucijama nisu imali sluha da pomognu financijski odlazak djece na velike sportske događaje. Klubovi su se obraćali institucijama za pomoć ali su uvijek bili odbijeni i nisu naišli na razumijevanje.

Prije ovog, oko 1.500 bh. plesača se natjecalo i na Državnom prvenstvu u modernim plesovima koje je bilo održano u Banjoj Luci od  24. do 25. lipnja 2022. godine. Najuspješnij bh. klub u Hip Hop plesu Plesni centar „Just Dance“ je osvojio prva mjesta u svim starosnim kategorijama za formacije Djeca 1 starosne dobi od sedam do devet godina, Djeca 2, juniori te seniori starosne dobi 16 plus.

Osvojenim prvim mjestom na Državnom prvenstvu plesači „Just dance“ su se kvalificirali na Svjetsko prvenstvo u Hip Hopa koje će se održati krajem listopada 2022. godine u Austriji, gdje će ponovo imati priliku predstavljati BiH.

-Nakon povratka u Sarajevo uz kratki predah, naši plesači nastavljaju s pripremama za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Graz u Austriji, gdje ćemo se potruditi da našu zemlju predstavljamo u što boljem svjetlu kao članovi plesnog tima Bosne i Hercegovine, rekla je Lubarda.

Hip Hop je nastao je 1970tih godina u Bronxu (New York, USA). Četiri glavna elementa hip hop kulture su MC-anje (repovanje), DJ-anje, grafiti i breakdance iz kojeg su se kasnije razvili i drugi plesni stilovi. Hip Hop je izuzetno popularan u našoj državi te veliki broj mladih i djece plešu ovaj stil.

Mlade bh. plesačice su se takmičile sa vršnjakinjama sa najboljim plesačima iz cijele Europe
Nastup juniora
Veleposlanik BiH u Sjevernoj Makedoniji Dragan Jaćimović sa članovima tima Bosne i Hercegovine
Tim plesnog kluba Maris iz Trebinja sa trenerom Slavišom Sredanovićem
Tim Plesnog kluba Nika iz Sokoca sa trenericom Jovanom Vujičić
Formacija juniora Plesnog centra Just Dance pred nastup na Europskom prvenstvu
Formacija Djeca 2 pred nastup na Europskom prvenstvu sa trenericom i koreografkinjom Almedinom Sofović
Na Europskom prvenstvu u Hip Hop-u sudjelovalo je više od 2000 plesača iz 21 zemlje

VEZANO

Makedonci izdali poštansku markicu s kartom NDH

urednik

Josip Perić: Nadam se puno uspjeha s Pelisterom

urednik

Gruevski u odsustvu dobio još godinu i pol zatvora

urednik