BIH

BiH bilježi dan sa najviše zaraženih u jednom danu

Krizni stožer Federacije BiH u srijedu je ujutro održao sjednicu na kojoj je pripremio set mjera u svjetlu epidemiološke situacije, rekao je u redovitom dnevnom obraćanju član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez. “Svo vrijeme upozoravamo da epidemija nije nestala i da se moramo pridržavati mjera, osobito osobne samozaštite. Prijedlog Kriznog stožera je da se tijekom prvosvibanjskih praznika, tri dana produženog vikenda, suspendira kretanje osobama starosti iznad 65 i ispod 18 godina te da se u istom periodu ograniči kretanje nakon 20 sati ”, precizirao je Čerkez obrazloživši da je Krizni stožer razmatrao stanje protekloga vikenda te zaključio da bi bilo jako teško kontrolirati okupljanja, što bi se moglo negativno odraziti na epidemiološku situaciju.

Krizini stožer Federalnog ministarstva zdravstva za naredni će tjedan, kako je, nadalje, rečeno, predložiti novi set ublažavanja mjera ranije uvedenih u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa. Čerkez je kazao da se će biti predloženo da se od idućeg tjedna otvori trgovine na veliko i malo, male obrte, odvjetničke i notarske urede. “Za otvaranje trgovina važne su preporuke koliko ljudi može ući, koja je preporučena zaštita i takvi detalji, a to će biti posebno propisano“, ukazao je on te najavio i poruke upravama zdravstvenih institucija da omoguće veći priljev pacijenata. O svim predloženim mjerama konačnu odluku dat će Krizni stožer.

Pogoršana epidemiološka slika u BiH

Na konfereniji za tisak rečeno je i da je u 24 sata uoči obraćanja javnosti u srijedu zabilježen značajan porast oboljelih na području cijele zemlje, čak 94 slučaja, što je najveći broj potvrđeno oboljelih u jednom danu, od čega 61 u RS-u, dok je u FBiH zabilježeno nešto manje slučajeva. U tom je razdoblju u FBiH bilo testirano 520 osoba, od čega je pozitivno bilo njih 33. Do jučer je testirano ukupno 16.265 osoba, a prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 891 osobe”, podaci su koje je iznio član Federalnog stožer Civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar dodavši da je na bolničkom liječenju bilo 48 pacijenata, od čega njih pet na respiratoru.

I Pehar je rekao da su razmatrani novi modaliteti rada zdravstvenih ustanova te se nada da će oni povećati kapacitet svojih usluga već početkom sljedećeg tjedna. “Dentalna medicina i zdravstveni radnici uposleni u toj djelatnosti možda su i najizloženiji segment zdravstvenih radnika, zajedno s anesteziolozima i specijalistima urgentne medicine. Naša procjena je da ćemo još sačekati na njihov rad u punom kapacitetu“, zaključio je Pehar.

Po službenim podacima Ministarstva civilnih poslova u BiH je 29. travnja ukupno potvrđeno 1677 slučajeva zaraze koronavirusom.

VEZANO

Hoće li u ovoj zemlji ostati itko?

urednik

Brojne europske zemlje uvode nove mjere, neke su drastične

urednik

ZASTRAŠUJUĆE BROJKE:Oboren rekord po broju oboljelih u jednom danu

urednik