BIH DNEVNI

BiH prešla broj od 100 mrtvih od koronavirusa, za 24 sata preminulo šest osoba

Po podacima Ministarstva civilnih poslova Bosna i Hercegovina trenutno ima 2090 potvrđenih slučajeva koronavirusa, od kojih su 102 osobe umrle, a 1059 osoba je izliječeno.

Četiri pacijenata, kod kojih je potvrđeno prisustvo novog koronavirusa, preminula su u protekla 24 sata u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) u Banjoj Luci.

Radi se o tri muškarca i jednoj ženi, potvrđeno je danas iz te zdravstvene ustanove.

Preminuli su osamdesetogodišnji muškarac iz Prnjavora i pedesettrogodišnjak iz Srpca. Također, umrli su pedesetšestogodišnji muškarac i četrdesetdvogodišnja žena iz Banje Luke.

Svi su imali više kroničnih udruženih oboljenja, navedeno je iz UKC RS.

Dvije starije žene iz Teslića, kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa korona, preminule su u posljednja 24 sata u bolnici u Doboju.

Riječ je o ženama starim 80 i 81 godinu koje su imale više pridruženih oboljenja, potvrđeno je danas iz dobojske bolnice.

U toj zdravstvenoj ustanovi do sada je preminulo šest pacijenata kod kojih je potvrđen virus korona.

Do sada je ukupno 67 osoba preminulo od posljedica koronavirusa u RS, a za posljednja 24 sata umrlo je njih šest.

Novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 18 osoba u Republici Srpskoj (RS), nakon izvršenih 688 testiranja.

Riječ je o 11 osoba muškog i sedam ženskog pola. Sedam muškaraca je srednje, a četiri starije životne dobi. Tri osobe ženskog spola su mlađe životne dobi, tri srednje i jedna starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta šest osoba je iz Banje Luke, četiri osobe su iz Gradiške, dvije osobe iz Šamca, i po jedna osoba iz Modriče, Kotor Varoši, Novog Grada, Nevesinja, Oštre Luke i Kneževa, potvrđeno je iz entitetskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Dvije osobe su hospitalizirane, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama. Ukupno devet osoba je navelo kontakt sa pozitivnim osobama, dok ostali nisu mogli da navedu jasnu epidemiološku vezu.

Testirano je ukupno 138 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju, a novi virus korona potvrđen je kod dvije osobe.

U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 sata, testirano je i još 98 zdravstvenih radnika iz Banje Luke, Prijedora, Trebinja, Gradiške, Bijeljine, Srpca, Prnjavora, Zvornika, Laktaša, Doboja, Bosanskog Broda, Teslića, Istočnog Sarajeva, Mrkonjić Grada, Foče, Bileće, Nevesinja, Zvornika i Šamca a virus korona je potvrđen kod jednog medicinskog tehničara u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Također, testirano je ukupno devet osoba koje borave i rade u domovima za starije osobe i ti rezultati su negativni.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa kazao je danas da je u protekla 24 sata na području FBiH testiran 541 uzorak, od kojih je šest bilo pozitivno na COVID-19 te da su novi registrirani slučajevi u Unsko-sanskom (Bihać) i Zeničko-dobojskom kantonu (Maglaj i Zenica).

Istakao je da je do sada ukupno testirano 22.278 uzoraka, a da je COVID-19 potvrđen kod 986 osoba. Prema spolnoj strukturi, Musa je istakao da je na virus pozitivno 55 posto žena i 45 posto muškaraca.

Dodao je da je trenutno hospitalizirano 39 pozitivnih osoba, a da su dvije osobe na respiratoru. Također, dosad je oporavljeno 588 osoba, dok je 363 i dalje aktivno te da su zabilježena 34 smrtna ishoda.

Musa je naglasio da su pojačan nadzor i uvođenje mjera distance spriječili širenje virusa u FBiH, te da će sredinom mjeseca početi sa drugom fazom ublažavanja mjera.

Međutim, Musa je poručio građanima da uprkos ublaženim mjerama, trebaju poštovati važeće mjere zaštite te biti oprezni.

VEZANO

Izetbegović: Izolatorij na Podhrastovima bi uskoro mogao biti popunjen

urednik

Bill Gates poziva na raspodjelu lijekova i cjepiva za Covid-19 najpotrebitijima

urednik

Još jedna izgubljena godina za BiH

urednik