BIH Politika

Čavara kaže da suci Ustavnog suda FBiH nisu imenovani jer nema političkog dogovora

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je danas da sudije Ustavnog suda Federacije BiH nisu imenovane jer nema političkog dogovora i to je, kako kaže, osnovni razlog.

Podsjetio je da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uputio pismo predsjedniku i potpredsjednicima FBiH, kao i članovima zajedničkog kolegija Parlamenta FBiH u kojem poziva da imenuju sudije u Ustavnom sudu FBiH i Vijeću za zaštitu vitalnih interesa.

– Sutra ću napisati pismo visokom predstavniku i u njemu izreći svoj stav i ono što mislim. Inače, pismo od visokog predstavnika doživljavam kao jednu potporu da rješavamo probleme u Federaciji. Još ću vidjeti danas i sutra na koji način tu potporu možemo očekivati u rješavanju svih ključnih problema. Sutra ću poslati pismo Schmidtu – kazao je Čavara.

Poručuje da se zasigurno treba raditi na stabilizaciji odnosa na postizanju dogovora i razgovorima i da nikada ne treba posumnjati da se možemo dogovoriti.

– Ovo može biti divna zemlja samo se treba više razumjeti i razgovarati i više poštivati oni koji su malobrojniji – navodi Čavara.

Na pitanje da li postoji opravdanje za neimenovanje sudija, zato što je još 2019. godine dobio imena sudija Ustavnog suda FBiH sa spiska koje je dostavilo i utvrdilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće u BiH, on kaže da je to stvar političkih odnosa, a ne volje predsjednika Federacije BiH.

– Ne može se postaviti pitanje da ja mogu biti odgovoran za opće stanje u Federaciji. Svi problemi u Federaciji su zbog nepostojanja političkog dogovora, tako i imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH. Tako da ja ne vidim svoju odgovornost – zaključio je Čavara.

VEZANO

Čovićev HDZ: Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara štitio je Daytonski mirovni sporazum, sankcije isforsirane

urednik

Čavara i Šeranić: Stranački poltroni koji plaćaju cijenu jer slijepo ispunjavaju naredbe svojih šefova!

urednik

Sankcionirani Čavara odbacuje optužbe međunarodnih dužnosnika

urednik