BIH

Čerkez: Bit ćemo primorani da se cijepimo

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) - U Federaciji Bosne i Hercegovine uvode se nove mjere s ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusom jer trenutna situacija je preozbiljna, kako je rečeno na pres-konferenciji Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Foto FENA/Harun Muminović

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva je u svom online obraćanju zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, fokusirajući se na epidemiološku situaciju, kazao da je stanje teško, ali da se popravlja.

Govorio je i o cijepljenju protiv COVID-19.

“Mi smo odgovorili na ovu pandemiju jako dobro. Činjenica je da se mora povećati broj epidemiologa kojih je svega 50, isto toliko infektologa, dok je oko 100 anesteziologa. Goražde ima jednog anesteziologa koji je COVID pozitivan. Zdravstveni radnici koji rade u Covid-bolnicama iznajmljuju stanove da ne bi ugrozili svoje obitelji. Ovo je virus koji izaziva visoku smrtnost, ali nije kao u Italiji gdje su mrtve odvozili kamionima. Trenutno stanje jeste teško, ali se popravlja, imamo i jedan pad”, rekao je Čerkez, prenosi Faktor.

Kazao je kako bi županije trebale više da testiraju na koronu.

“Dobili smo jači nadzor u zoni policije i inspekcija, ali to može i treba još bolje. Županije nisu promijenili zakone da imaju mogućnost sankcijskog djelovanja. Jedno od pitanja koje mi se postavlja jeste hoće li cijepljenjima protiv COVID-19 biti obavezna? Neće, ali ono što je već sada poznato jeste da pojedine aviokompanije neće dopustiti putovanje onim putnicima koji nisu cijepljenje. Bit ćemo primorani da se cijepimo”, rekao je Čerkez i dodao:

“Kada me pitaju što je važnije, čovjek ili ekonomija, moj odgovor je da bez zdravog čovjeka nema ekonomije, ali ni razvoja društva”.

VEZANO

Iz privatnog sektora najavljuju tužbe Ustavnom sudu protiv ‘Čerkezu and Co.’

urednik

Goran Čerkez: Ne želimo da ljudi ostaju kući i umiru! Županije mogu donijeti zasebne mjere!

urednik

Mjere Kriznog stožera FBiH koje danas ističu bit će produžene

urednik