BIH

Čerkez: Nema potrebe za pooštravanjem mjera

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - U protekla 24 sata imamo deset novih pozitivnih osoba na koronavirus od 557 testiranih. Ukupno do sada u Federaciji BiH bilo je pozitivnih 938 građana, od 19.033 testiranih - kazao je danas u obraćanju medijima pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje i član Kriznog štaba FBiH Goran Čerkez.(Foto Fena/Harun Muminović)

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva za Oslobođenje govori o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji, te otkriva hoće li biti pooštrenih epidemioloških mjera za predstojeće praznike.  

– Situacija je još uvijek ozbiljna, ali je činjenica da je bolja situacija nego prije nešto više od mjesec. Trenutne mjere zbog koronavirusa produžene još 14 dana. Ove mjere su pokazale se dobrim i dovoljnim. Izričito mjere zabrane kretanja nakon 23 sata, nošenje zaštitnih maski te mogućnost rada od kuće. Ove mjere su dovele do stabilizacije situacije, istakao je Čerkez.  

Između ostalog, kazao nam da se mjere neće pooštravati ni za Novu godinu.  

– Nema potrebe za pooštravanje postojećih mjera. Svi bi mi voljeli da imamo oduška u ovoj situaciji, jer smo već previše napeti i izmoreni i sigurno da bi nam malo slavlja dobro došlo. Međutim, pitanje je da li smo spremni da riskiramo život za jedan ili dva dana. Nemamo namjeru da idemo za nekim drastičnim mjerama, ove su dovoljne, zaključio je Čerkez. 

VEZANO

Čerkez: Dolazi period većeg rizika od zaraze

urednik

Čerkez: Nadam se da će zdravstveni sustav u zapadnoj Hercegovini izdržati

urednik

Čerkez: U FBiH epidemiološka situacija stabilna

urednik