BIH

Čerkez: Sve mjere koje smo donijeli ostaju na snazi do daljnjeg

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - U protekla 24 sata imamo deset novih pozitivnih osoba na koronavirus od 557 testiranih. Ukupno do sada u Federaciji BiH bilo je pozitivnih 938 građana, od 19.033 testiranih - kazao je danas u obraćanju medijima pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje i član Kriznog štaba FBiH Goran Čerkez.(Foto Fena/Harun Muminović)

Na pitanje je li Ministarstvo zdravstva FBiH dobilo odluku Ustavnog suda BiH koja se odnosi mjeru donesenu za suzbijanje širenje koronavirusa, a odnosi se na zabrane kretanja od 23 sata do 5 sati ujutro rekao je kako jesu dobili i da se o odluci ne treba polemizirati nego je provesti.

“Ako govorimo o tome šta je napisano, neke medijske kuće pročitale su prvi stav presude i brzo reagirale s tom konstatacijom da su narušena ljudska prava. Svi koji se bave ljudskim pravima, što je potvrđeno i odlukom, određena prava u ovakvim sitaucijama se mogu ograničiti. Ustavni sud podržao je mjere koje su donesene od strane Kriznog stožera. Jako je važno da su odluke donesene na zakonit način i bitno je da se poziva Federalna vlada i Federalni parlament da se intenzivnije uključe u nadzor nad donošenjem mjera, jer ovdje se radi o ograničavanju određenih ljudskih prava, što je urađeno i u većini europskih zemalja. Mi čak imamo i blaže mjere. Francuska je najbolji primjer jako restriktivnih mjera – oni su imali čak sat dnevno koji je bio dopušten za hodanje. Cijela Europa je uvela ograničenja i donijela mjere i ovdje je u pitanju da je javni značaj veći od individualnog značaja”, komentirao je Čerkez.

Rekao je i da građani moraju nositi maske.

“Jako je važno pročitati odluku i da mediji pravilno izvijeste: maske se moraju nositi i sve odluke koje su do sada donesene, donesene su za zakonit način. Sve mjere koje smo donijeli ostat će na snazi do daljnjeg. I kretanje iza 23 sata, dakle sve mjere su na snazi”, istaknuo je za N1.

Čerkez je naglasio i kako u BiH možemo biti zadovoljni sa brojevima o zaraženim koronavirusom i da je krivulja prelomljena, odnosno da BiH ide u “nekom dobrom smjeru”.

“Moramo biti obazrivi, pratiti situaciju, jer važno je kako će nam biti nakon ove godine. Ako ostane situacija pod kontrolom i da nemamo veliki broj zaraženih, moći ćemo razmišljati o ublažavanju nekih mjera, povratku djece u škole, i zato insistiramo da zbog nekoliko dana slavlja ne upropastimo cijeli siječanj i veljaču. Situacija kod nas je stabilnija nego u regiji, nego i u europskim zemljama, i to nam pokazuju trendovi”, rekao je.

Istaknuo je kako ograničavanje kretanja nakon 23 sata ima efekta.

“Od trenutka uvođenja mjere ograničavanja kretanja, nošenje maski i online rad od kuće u određenim firmama gdje je omogućeno da nema gužve u uredima, došlo je do pada broja zaraženih. Nedavno smo imali dobar sastanak sa komesarima i jedan od zaključaka na tom sastanku je da je taj prijelomni trenutak omogućio MUP-ovima efikasnije porovođenje određenih mjera. Prekinuli smo neodgovorna ponašanja pojedinih kafića, klubova, koji su nastavljali svoj rad nakon određenog vremena. Imali ste mjesta po srednjoj Bosni, po ŽS, gdje je u nekim objektima bilo po 500 i 1.000 ljudi u noćnim satima. To je mjera koja je pokazala rezultat i statistika i praćenje ovog procesa pokazuje da je tada došlo do pada”, naveo je Čerkez za N1.

U Danu uživo govorio je i o situaciji u migrantskim kampovima te naglasio kako migranti imaju zdravstvenu skrb, kako na prostoru USŽ, tako i u ŽS, da se prati njihovo zdravstveno stanje, ali da trenutno nema broj zaraženih migranata koronavirusom. Jeste ih bilo zaraženih, i neki su bili tretirani i u bolničkom sustavu, kako nam je rekao Čerkez.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini na korona virus je testirano 3.296 uzoraka, a pozitivnih je 507. Preminule su 43 osobe.

VEZANO

INTERVJU Goran Čerkez: Bezbroj puta ponavljam, daleko je kraj pandemije!

urednik

Goran Čerkez: Trebaju reagirati županijski krizni stožeri s vladama

urednik

Čerkez: Federacija BiH spremno dočekuje prve doze vakcina

urednik