BIH

Cijene iznajmljivanja automobila više i do 20 KM po danu

Cijene novih i polovnih automobila u porastu su nakon početka rata u Ukrajini, a to se odrazilo i na cijenu najma vozila. Osim turista, veliki broj građana BiH u ljetnim mjesecima dolazi na odmor, a iz agencija za iznajmljivanje automobila kažu da se broj klijenata smanjuje, jer usljed raznih poskupljenja građani na sve načine pokušavaju uštedjeti.

Dženis Ajanović, direktor kompanije koja iznajmljuje vozila “Autorental Sarajevo”, tvrdi za Avaz da, čim dođe do povećanja cijene goriva, automatski se povećava i cijena transporta, tako da je i cijena automobila za iznajmljivanje nešto viša u odnosu na prošlu godinu.

– To dalje dovodi do lančane reakcije povećanja cijena autodijelova i svih ostalih usluga koje su neophodne da bi jedna ovakva kompanija mogla funkcionirati, tako da se to nužno mora odraziti i na cijenu iznajmljivanja vozila. Potražnja svakako pada, s obzirom na to da je i zdravije i jeftinije šetati, a to ljudi shvaćaju tek onda kada plaćaju gorivo skoro 4 KM po litru – objašnjava.

Cijena iznajmljivanja vozila ovisi od raznih faktora, dodaje Ajanović, poput marke vozila, transmisije koju vozilo posjeduje, gdje se putuje i na koliko dana.

– Naprimjer, iznajmljivanje VW Pola iz ekonomske klase za 10 dana korištenja u Hrvatskoj i BiH sada košta između 70 i 80 KM po danu, dok je prošle godine ta cijena bila između 60 i 70 KM po danu. Međutim, moramo uzeti u obzir da je pet litara motornog ulja prošle godine koštalo oko 70 KM, a ove godine je skoro 120 KM, što je skoro dvostruko skuplje, a mi uslugu povećavamo za samo 10-20 KM po danu najma – zaključuje Ajanović.