BIH

Čović na sastanku lidera EPP-a, EU-a i Zapadnog Balkana

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sudjelovao je na videokonferenciji Europske pučke stranke (EPP) s liderima Europske unije i Zapadnog Balkana, na kojoj se razgovaralo o europskim integracijama zemalja regije i o zajedničkom odgovoru na pandemiju koronavirusa, koja je istaknula međunarodnu solidarnost i pojačanu suradnju s europskim partnerima.

Čović se u svom obraćanju sudionicima osvrnuo na pitanja europske BiH, izbora i Izbornog zakona BiH, Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH i neregularnostima u njegovu radu. On je, među ostalim, istaknuo da je stranka na čijem ječelu predano radila na europskom putu BiH, utjelovljujući viziju demokratske, razvijene i suvremene države. Bitan dio te vizije su, kako je dodao, jednakost i povjerenje među konstitutivnim narodima: jednakost u vidu pravde i pravednosti i povjerenje u zajedničkom djelovanju i koheziji.

“Mi, legitimno i demokratski izabrani predstavnici Hrvata kao konstitutivnog naroda, ostajemo u potpunosti posvećeni europskom putu, blisko radeći s Delegacije EU-a na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta istaknutih u Mišljenju Europske komisije prošle godine. Ti prioriteti prepoznali su naše slabe točke ali i naše potrebe, među kojima se posebno ističe pitanje potpunog demokratskog predstavljanja konstitutivnih naroda i manjina u sklopu šireg područja vladavine zakona i ljudskih prava. Naš cjelokupan napredak te europska perspektiva ispaštaju pod teretom protu-ustavnih izbornih odredbi koje dozvoljavaju izbor onih koji ne predstavljaju Hrvate kao konstitutivan narod. Sa stajališta općih načela demokracije, ustavne i pravedne izmjene Izbornog zakona BiH su prioritet“, rekao je Čović ukazavši i na neregularnosti u SIP-u, koje, prema nejgovim riječima, prijeti narušavanju i ugrozi izbornog procesa. Kako je naveo, institucija čija je zadaća promatrati i štititi jedno od najbitnijih aspekata demokracije i demokratskih izbora ne uspijeva biti neovisno tijelo i u velikoj je opasnosti da iznevjeri svoju misiju i ljude u BiH.

“Unatoč brojnim izazovima s kojima smo suočeni, mi, predstavnici hrvatskog naroda, ostajemo čvrsto i potpuno predani našim europskim partnerima i europskom snu, nadajući se da ćemo BiH u ovoj godini steći kandidatski status. Važno je da podupirete afirmaciju europskih političkih vrijednosti u BiH, kao i federalno načelo dubokog poštivanja za različitosti i koncenzusne demokracije budući se budućnost raznolike multinacionalne zemlje poput BiH može graditi na isključivo tim vrijednostima“, poručio je Čović.

VEZANO

PET GODINA NIČEGA: Zahtjev za članstvo predali prije pet godina. Od tada na EU putu idemo ‘u rikverc’!

urednik

EUROPOL evidentirao 27 islamističkih platformi sa Zapadnog Balkana

urednik

ERASMUS+ Unija osigurala 100 milijuna eura za odgovor na obrazovne izazove koji proizlaze iz pandemije COVID-19

urednik