BIH

Cvijanović: Među 14 prioriteta Europske Unije pojedini odudaraju od Ustava BiH

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović smatra da među 14 prioriteta koje je Europska unija (EU) ispostavila kao zahtjev Bosni i Hercegovini ima jedan broj pitanja koja je moguće odmah rješavati kroz mehanizam koordinacije, a da o preostalima treba razgovorati i tražiti formulu za izvršenje određenih obaveza, ali da ne budu okrnjene ustavne nadležnosti tog bh. entiteta.

Ona je podržala i najavljenu izradu akcionog plana za izvršavanje tih obaveza.

Ali, dodala je da ne treba, kako kaže, biti naivan, jer je sasvim jasno da bi neki od tih 14 prioriteta zahtijevali veliku intervenciju koja odudara od sadašnjih ustavnih rješenja.

-Na tom polju treba ići u razgovore i da se traži formula kako je moguće izvršiti određene obaveze, a da ne budu okrnjene ustavne nadležnosti – naglasila je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci.

Istakla je i da je zagrebački Samit EU-Zapadni Balkan trebalo da da novu potvrdu perspektivi ovog prostora kada je riječ o članstvu u EU, ali da su se mogle čuti i zamjerke da su veća očekivanja od onog što je ta perspektiva.

Europska komisija je 29. 5. 2019. godine usvojila svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a koje identificira 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba da ispuni kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Europskoj uniji.

Ključni prioriteti obuhvataju područja demokratije/funkcionalnosti; vladavine prava; osnovnih prava i reforme javne uprave.

VEZANO

Iako je zapadnom Balkanu na raspolaganju 14 milijardi eura iz EU fondova, BiH ne povlači ništa

urednik

Uskoro otvaranje granica za strance koji dosad nisu mogli u BiH

urednik

TI BiH UPOZORAVA: Političarima se daje neograničena kontrola financijskih tokova

urednik