BIH

DEBEVEC:Najviše trpe predmeti ratnih zločina

Teško je očekivati da će odziv stranaka u ovakvoj situaciji biti značajan jer ljudi se s pravom boje za život. Ne možete očekivati da se izdaje naredba za dovođenje, recimo, šezdesetogodišnjeg svjedoka jer odbija da dođe na Sud zbog straha od zaraze, navodi

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec rekao je da su ratni zločini i veliki predmeti organizovanog kriminala trpjeli najviše tokom restrikcija zbog virusa korona.

– Riječ je o velikim procesnim zajednicama, optuženi su iz cijele zemlje, a pretežan broj i optuženih i svjedoka je u trećoj životnoj dobi – stariji su od 65 godina – ističe Debevec u intervjuu Srni.

Debevec ističe da je Sud tokom ova dva mjeseca funkcionisao u skladu sa odgovarajućim naredbama koje su donošene nakon sjednica kriznog štaba, posebno uvažavajući prirodu sudskog posla.

– Timovi sudija i osoblja pokazali su koordinaciju i organizovanost, a obavljanje posla od kuće olakšano je mogućnošću pristupa službenom mejlu, tako da je svakodnevno postojala komunikacija, iako vrlo otežana zbog nemogućnosti pristupa elektronskom sistemu upravljanja sudskim predmetima – kaže Debevec.

On ukazuje da je Sud BiH, kao i sve ostale institucije, radio na minimumu, što će, kako je rekao, sigurno ostaviti traga na kraju godine. predsjednik Suda BiH Ranko Debevec

VEZANO

Podignuta optužnica protiv Marića, Petrića i ‘Limprometa’

urednik

Podignuta optužnica za nedozvoljen promet akciznih proizvoda

urednik

Potvrđena optužnica protiv Feride Osmančević zbog porezne utaje

urednik