BIH

DELIĆ: Svi građani koji zadovolje uvjete dobit će financijsku pomoć

Adnan Delić, federalni ministar rada i socijalne politike, uputio je ispriku svima koji su aplicirali za financijsku pomoć EZ-a, a koji su morali čekati u redovima kako bi se prijavili. S tim u svezi, ukazao je da FBiH nema socijalnu kartu te dodao da će ovo biti prvi podaci o stanovništvu.

– Mi nemamo ni definiciju energetski siromašnog stanovništva… Svi građani koji zadovolje uvjete i kriterije, dobit će pomoć bez ikakvih ograničenja. Iznos kojeg budu dobili za sufinanciranje ovisit će o ukupnom broju onih koji su ostvarili pravo na pomoć. Dok ne usporedimo podatke s Poreznom upravom, nećemo mogući iznijeti bilo kakve podatke, rekao je ministar Delić, koji se nada da će sredstva biti uplaćena do kraja godine.

Ukazao je i da nijedna institucija u BiH nema podatke o socio-ekonomskom statusu kućanstava, zbog čega je potrebno okrenuti politiku u socijalnoj zaštiti kako bi se temeljila na nečijim potrebama, a ne na pravu, i kako bi se umanjilo efekte siromaštva. Delić je otkrio i da su se borili da i umirovljenici budu u ovom programu EU pomoći. Napomenuo je i da se u FBiH planira redovito usklađivanje visine mirovina u travnju u cilju poboljšanja statusa te kategorije.

 – Mnogo je aspekata koje želimo unaprijediti. Sve probleme možemo umanjiti otvaranjem novih radnih mjesta, zapošljavanjem. Mi se kao društvo uvijek bavimo posljedicama, moramo se baviti uzrocima i otklanjati ih te djelovati preventivno, dodao je.

Govoreći o setu fiskalnih zakona, rekao je da ne zna kada će naći u proceduri.

– Potrebno je mijenjati fiskalni sustav. Neke stvari nisu definirane zakonima i treba što prije naći načina za povećanje minimalne plaće. Mi ne možemo reći da ćemo ukloniti sve što se do sada dešavalo, to je nemoguće, ali ćemo pokušati raditi na poboljšanju, rekao je Delić.

VEZANO

KOLIKO KOME? Delić pojasnio raspodjelu EU pomoći

urednik

Delić: Strategija demografskog razvoja i oporavka FBiH važna za bh. društvo koje nestaje

urednik

Ministar Delić: Povećanje broja radnika je prioritet ukoliko želimo funkcionalan mirovinski fond u skoroj budućnosti

urednik