BIH ZDRAVLJE

Dr. Tomić: BiH nema podatke o perinatalnoj smrtnosti na razini države

MOSTAR, (FENA) – Udruga za perinatalnu medicinu BiH osnovana je prije tri godine, a prvi veliki projekt Udruge bit će prikupljanje podataka o perinatalnoj smrtnosti u našoj zemlji jer ti podaci u ovom trenutku ne postoje na razini Bosne i Hercegovine.

Kako je u razgovoru za Fenu kazala predsjednica Udruge perinatalne medicine u BiH prof. dr. sc. Vajdana Tomić, prikupljanje podataka bit će i jedan od ciljeva kongresa perinatalne medicine koji će u svibnju iduće godine u Mostaru okupiti domaće i strane stručnjake.

– Ne mogu vam reći kakvi su rezultati perinatalne smrtnosti na razini BiH upravo zbog nepostojanja suradnje, tako da je jedan od važnih ciljeva Udruge, zapravo, uključiti sve stručnjake, znanstvenike iz tog područja iz BiH, kako bismo, između ostaloga, imali sređene podatke na nacionalnoj razini. Vi ne možete znati kako kao država stojite u odnosu na druge – istaknula je Tomić.

Što se tiče Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, Tomić je istaknula kako je perinatalne smrtnost u mostarska bolnica ispod 10 promila (10 umrlih na 1000 rođenih) što je, po njezinoj ocjeni, prilično dobro. 

– Naravno, oni najbolji, a to su skandinavske zemlje, su ispod 5 promila, no naš rezultat od ispod 10 promila je prihvatljiv i dobar rezultat. Također jedan od pokazatelja kvalitete rada u perinatologiji je postotak carskih rezova i tu nas moram pohvaliti (SKB Mostar), jer smo u BiH najniži prema podacima kliničkih centara – istaknula je dr. Tomić.

Po broju carskih rezova SKB Mostar dobro stoji i u usporedbi sa zdravstvenim ustanovama u susjednim zemljama i samo se u Ljubljani manji broj poroda obavi na taj način, dodala je.

O tome što je vodeći uzrok smrti i oboljenja djece vezano za samu trudnoći Tomić ističe kako su to visokorizične i patološke trudnoće te da su najčešće  komplikacije koje trudnoću čine rizičnom za loš ishod hipertenzija, dijabetes i pretilost.

– Najčešće komplikacije trudnoće su hipertenzija ili kako se običava zvati hipertenzivna bolest u trudnoći od onih blagih oblika kada nam trudnica obično u zadnjem tromjesečju trudnoće ima blago povišen tlak bez drugih poremećaja i ta će trudnoća završiti uglavnom kao i trudnoća žene koja nema povišen tlak, koja je posve zdrava, pa do onih najtežih oblika koje nazivamo preeklamsija, eklamsija i to su stanja kada osim teške hipertenzije možemo imati poremećaj bilo kojeg organskog sustava – kazala je dr. Tomić.

Prema njezinim riječima, u medicini nema kompleksnijeg stanja za pratiti, liječiti i naravno, ono što predstavlja najveći teret, donijeti odluku, jer rješenje je porođaj. 

– Nije problem kada se taj problem javi negdje u terminu već je problem kada se javi puno prije termina, tako da dovršavanje te trudnoće podrazumijeva i porođaj nezrelog novorođenčeta – istaknula je dr. Tomić.

Drugi najčešći poremećaj je dijabetes, i to gestacijski dijabetes. To je prilično čest problem s obzirom na sve rašireniji trend odgađanja majčinstva, a upravo se s godinama povećava rizik za tu komplikaciju. Dodatni rizik predstavlja pretilosti.

– Dakle, i godine i pretilost povećavaju rizik i za hipertenziju i za dijabetes, tako da zapravo danas sigurno taj problem visokorizičnih ili patoloških trudnoća puno naglašeniji nego nekada, a i očekivanja su danas puno veća da dobijemo u konačnici živu i zdravu majku i živo i zdravo dijete – kazala je dr. Tomić.

Govoreći o radu Udruge za perinatalnu medicinu, njezina predsjednica kazala ja kako je cilj okupiti stručnjake i znanstvenike na neprofitnoj osnovi u svrhu promoviranja stručne i znanstvene izvrsnosti u perinatalnoj medicini koja se bavi trudnoćom, porođajem i razdobljem prvih sedam dana života novorođenčeta.

Rad Udruge podrazumijeva promoviranje dobre kliničke prakse, s krajnjim ciljem poboljšanja dobrog ishoda za majke i novorođenčad. 

Tomić je pojasnila kako je perinatalna medicina klinička grana koja se, kada je riječ o ginekološkom dijelu, podrazumijeva kao uža specijalnost ili subspecijalizacija fetalne medicine i opstetricije.

– Dakle, to je ginekolog čija uža specijalnost  je pratiti, nadzirati visokorizične ili patološke trudnoće. Perinatologija uključuje i razdoblje ranog života novorođenčeta. Neonatolozi se bave tek rođenim djetetom, novorođenčetom – istaknula je dr .Tomić.