BIH

ENTITET ENTITETU: Republika Srpska odobrila donaciju cjepiva Federaciji BiH

Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske prihvatio je informaciju o donaciji vakcina protiv virusa korona Federaciji BiH, te je saglasan da se FBiH donira 15.200 doza vakcina AstraZeneca.

Štab je na današnjoj telefonskoj sjednici prihvatio informaciju o donaciji vakcina protiv virusa korona za građane općina Bosansko Grahovo, Glamoč, Bosanski Petrovac i Drvar.

– Republički štab za vanredne situacije saglasan je da se Domu zdravlja Drvar donira 2.000 doza vakcina protiv virusa korona proizvođača AstraZeneca za vakcinaciju građana općina Bosansko Grahovo, Glamoč, Bosanski Petrovac i Drvar – saopćeno je iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

Na sjednici je prihvaćena i informacija o donaciji vakcina protiv virusa korona Univerzitetu u Tuzli, te je Republički štab saglasan da se ovom univerzitetu donira 1.000 doza vakcina AstraZeneca.

Republički štab je donio i zaključke o raspodjeli ukupno 75.000 doza komponente jedan vakcine Sputnjik. U saopćenju se navodi da je Štab upoznat sa informacijama o raspodjeli ovih 75.000 doza.

– Ovim zaključcima zadužen je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da izvrši raspodjelu u skladu sa navedenim u informacijama. Takođe, zadužuje se Institut da prati potrebe zdravstvenih ustanova koje sprovode vakcinaciju za vakcinama protiv virusa korona, te da u skladu sa njima obavlja preraspodjelu isporuka doza vakcina zdravstvenim ustanovama koje sprovode vakcinaciju – naglašava se u saopćenju.

Na današnjoj sjednici je donesen zaključak o raspodjeli 25.000 doza komponente dva vakcine Sputnjik, 290.000 doza vakcine proizvođača Sinopfarm,  93.600 doze vakcine proizvođača Pfizer te 64.190 doza vakcine proizvođača Astra Zeneca.