BIH

Epidemiologinja Andrea Jurić otkrila je li moguć novi val pandemije i kada

Liječnica Andrea Jurić, epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo, j odgovarajući na novinarska pitanja, kazala je da se na jesen može očekivati i drugi val korona virusa. Također je objavila da je riješena situacija s pandemijom na prostoru općine Čitluk.

“Zadnji slučaj na području Čitluka je zabilježen unutar prvih 14 dana. To je knjiški primjer kako se brzo tu epidemiju stavilo pod kontrolu. Sustav je jak koliko je jaka najslabija karika. Prekinuli smo potpuno pojavu novih slučajeva unutar 14 dana. Imali smo jedan slučaj, tzv. “uvezen” iz Zagreba, radi se o jednoj pacijentici koja je stavljena pod nadzor“, precizirala je dr. Jurić koja drži da razloga za optimizam ima, no ne i razloga za opuštanje. “Imamo razloga za optimizam, ali nemamo da se potpuno opustimo. Ovo što smo uradili smo uradili skupa. Predstoji nam da struka u miru završi sve poslove, da ne dajemo možda toliki medijski prostor koji u ovom trenutku u općini Čitluk nije potreban“, rekla je.

Odgovarajuči na pitanje postoji li razlog da se može očekivati drugi val virusa i kada, dr. Jurić kazala je da razloga za očekivanje drugog vala infekcije realno postoji, a što je i stav mnogih stručnjaka i javnosti. “Novi val se, kao moguć, predviđa na jesen, jer tada se virusi “podignu” i postanu opasni za ljude. Ako se to dogodi, ponavljam, ako se dogodi, očekujem da bude manje opasan po ljude“, rekla je.

VEZANO

Krivulja rasta zaraženih u BiH se stabilizira

urednik

INTERVJU Prof. dr. Alemka Markotić: Zarazne bolesti su mijenjale svijet, povijest, diktirale život i smrt

urednik

Svijet korone…

urednik