BIH

FADIL NOVALIĆ: Stanje bilo stabilno

Proteklo je mjesec i pol dana od proglašenja stanja nesreće u Federaciji BiH i, kada se podvuče crtu, Federacija BiH se, kao i cijela država BiH, uspjela za sada jako dobro oduprijeti pandemiji korona virusa, ocjena je premijera Federacije BiH Fadila Novalića. Uz napomenu da BiH s 3,5 milijuna stanovnika ima više od 1.800 slučajeva zarađenih, on, usporedbe radi, dodaje da susjedna Srbija ima duplo više stanovnika, a čak pet puta više slučajeva zaraženih. Isto je, dodaje, i kad uporedimo stanje u BiH s najrazvijenijim europskim državama. Također, navodi premijer Novalić, kada se gleda unutarnje stanje u BiH, oba entiteta imaju približno jednak broj slučajeva zaraženih, iako FBiH ima duplo više stanovnika. FBiH, osim toga, ima manji broj smrtnih slučajeva no RS.

“Vidjeli smo, nažalost, da je posljednjih dana značajno pogođen i zdravstveni sustav u RS-u ali se nadamo da će se što prije sanirati ta situacija te smo spremni priteći u pomoć u slučaju potrebe“, istaknuo je entitetski premijer ocijenivši da se, kada se podvuče crtu, Federacija BiH jako dobro nosi s ovom pandemijom, što je svakako rezultat poduzetih mjera te discipline građana. “Želim podsjetiti da su federalne vlasti još u siječnju pokrenule prve mjere u svezi slučaja kineskih turista iz Wuhana. Dakle, mjesec i pol prije pojave prvog slučaja ovdje, imenovano je Stručno tijelo pri Ministarstvu zdravstva koje je prikupilo informacije o efikasnim mjerama prevencije, zahvaljujući čemu smo na vrijeme znali što nas čeka i što raditi“, ukazuje Novalić koji je istaknuo i da je Vlada FBiH prva uputila inicijativu Vijeću ministara BiH za kontrolu granica, prvi usvojila Krizni plan, prepustila struci da donosi restriktivne mjere a prva je definirala i sveobuhvatne ekonomske mjere.

Svaki pogrešan potez, kaže, nadalje, on, treba kritizirati, svaki sumnjiv treba istražiti do kraja na način propisan zakonom, ali radi općeg dobra potrebno je uvažiti i objektivne rezultate, koji nisu rezultat samo Vladinih odluka već i svakodnevnih napora tisuća ljudi na terenu, koji već mjesec i pol dana daju sve od sebe kako bi stanje bilo stabilno, a što nemaju mnogi funkcionalniji i jednostavniji institucionalni sustavi. “Ipak smo samo pola puta, važno je  nastaviti borbu sve dok u potpunosti ne obuzdamo ovu pandemiju a za što, uvjeren sam, imamo dovoljno znanja i snage“, zaključuje federalni premijer Fadil Novalić.

VEZANO

Četiri prijedloga na sjednici UO-a RSBiH 12. lipnja

urednik

Kraljević: Ovogodišnji budžet FBiH donosi pozitivne priče za penzionere i naučnike (VIDEO)

urednik

Ivancov i dužnosnici RS u Banjoj Luci obilježili Dan pobjede nad fašizmom

urednik