BIH

Glavno vijeće HNS-a BiH: Osuda napada na kardinala Puljića

Nakon reakcija na najavu održavanja sv. Mise za bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta, Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH jednoglasno i oštro osuđuje neutemeljene napade na Katoličku crkvu i kardinala Puljića. Ujedno poziva bošnjačke političke dužnosnike, a osobito bošnjačke članove Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, da se suzdrže od komentiranja pitanja za koja su u potpunosti nekompetentni te od vrijeđanja svetih vjerskih obreda i hrvatskog naroda u BiH.

“Radikalni bošnjački i filokomunistički unitaristi koji se bave zadiranjem u svete obrede Katoličke crkve isti su oni koji sustavno ignoriraju vladavinu prava i provedbu odluka Ustavnog suda BiH, koje nalažu usklađivanje Izbornog zakona s Ustavom BiH, rušeći same temelje države u kojoj se, istodobno, lažno samoproglašavaju najvećim i jedinim postojećim domoljubima. Ono što je počelo majorizacijom i formiranjem vlasti bez hrvatskog izbornog legitimiteta nastavilo se negiranjem konstitutivnosti kao natkrovljujućeg načela Ustava BiH a sada i grubim pokušajem ograničavanja slobode vjeroispovijesti i narušavanja autonomije Katoličke crkve u njenom suverenom području. Takve reakcije dijela političkog, medijskog i „intelektualnog“ Sarajeva su zabrinjavajući recidivi totalitarizma i predstavljaju prijetnju slobodi i jednakopravnosti pojedinaca i čitavih naroda i to u vrijeme kada Europa obilježava Dan pobjede nad fašizmom kao jednim od dva totalitarna režima“, stoji u reagiranju Glavnog vijeća HNS-a BiH i ističe da hrvatski narod odbacuje sve fašističke i komunističke ideologije i njihove suvremene pojavne oblike, s kojima se suočavamo i ovih dana, kada se Hrvatima katolicima, ali ne samo njima, pokušava braniti i pomoliti za stotine tisuća  pobijenih nedužnih civila i vojnika bez suđenja i bez obilježenog groba. Podsjetiši da nitko nije odgovarao za te zločine komunističke vojske, HNS ukazuje da im se pokušava zabraniti i sjećanje. Nadalje se podsjeća i da su hrvatski anifašisti prvi u Europi ustali protiv fašizma i to znatno prije komunista, i stsoga oštro osuđuje napad na kardinala Puljića i sv. Misu žrtvama svih totalitarnih režima – fašizma i komunizma.

Iz Glavnog vijeća HNS-a napominju i da je Hrvatski sabor još 2006. usvojio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka 1945.-1990., slijedeći rezolucije Vijeća Europe i Europskog parlamenta, dok je  Zastupnički dom Parlamenta BiH većinom glasova ‘probosanskih’ i velikobošnjačkih stranaka odbio razmatrati prijedlog Rezolucije o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima i proglašenje 23. kolovoza Europskim danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Stoga poziva sve recidiviste komunističkog totalitarizma i sve one u BiH koji se zaklinju u EU i koji bi ju ‘ad hoc‘ integrirali da za početak pokažu da prihvaćaju vrijednosti EU-a. Na koncu se iste podsjeća na Rezoluciju Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. o značaju europskog sjećanja za budućnost Europe, u kojoj se jasno izjednačava zločinačke režime nacizam i komunizam.

VEZANO

KOMŠIĆ: Radovat ćemo se kad poskidamo sve ploče

urednik

Komšić ponovo u samoizolaciji

urednik

Grupa građana u Sarajevu prosvjedovala protiv najavljene mise za Bleiburg: Odavati počast zlikovcima i fašistima je nedopustivo

urednik